A salgótarjáni Kisboldogasszony főplébánia-templom immáron teljes egészében megújulva fogadja a híveket és a szakrális értékek iránt érdeklődőket a városközpontban, a Rákóczi út 22. szám alatt.

Arról, hogy az Árpád-korban állt-e a környéken templom, nincs egyértelmű forrás; azonban arról már van, hogy a 14. században egy plébánia állt itt, tehát templomnak is lennie kellett. A templom a bánya megnyitása és a lakosság növekedése után kezdett el fejlődni, egy időben kifejezetten a bányászok látogatták. Ők pedig egyre többen és többen voltak, így a templomot több körben is bővítették az idők során. Az 1777-től rendelkezésre álló feljegyzések szerint jelenleg Varga András atya a templom 18. plébánosa, az évek alatt pedig 150 káplán szolgált itt.

Az 1920-as években készült egy rajz, melyen az látható, hogy a templom déli oldalon egy kis épület volt, amelybe valószínűleg le lehetett menni, ezt azonban később elbontották. Azt véleményezték, hogy van egy kripta a templom alatt, de ennek egészen 2020-ig nem volt bizonyítéka. Végül az elmúlt években lezajlott felújítás során, a falak bontása közben találtak rá a kripta üregére. A felfedezés után a kívülről befalazott ajtót is kibontották, így le tudtak menni a nyughelyre.

Két sír egyértelműen beazonosítható volt: az egyik a templom egykori kegyuráé, Jankovich Györgyé volt, a másik pedig az egyik Jankovich lányé, aki egy későbbi kegyúr, Luby József felesége volt. Csodával határos módon sikerült megtalálni a család egyik leszármazottját, a Hollandiában élő Jankovich Józsefet. Ő a feleségével ellátogatott Salgótarjánba, és megnézték a kriptát; kérésük pedig az volt, hogy a sírokat ne bolygassák, így további kutatás nem zajlik, a helyiség nem látogatható.

A templomban található festményeket – melyeket a mezőkövesdi Takács István készített – alaposan letakarították, rengeteg portól szabadították meg, ezután pedig restaurálták is őket. A szobrok – melyek egy ma is működő, tiroli műhelyben készültek – szintén megújultak, akárcsak az ötvenes évekből származó padok. A templom profi hangtechnikát kapott, a kézi mikrofonnak köszönhetően leghátul is jól lehet érteni a plébános szavait. Kialakítottak egy fűthető téli kápolnát is, ahová Földi Péter festőművész készít majd festményt.

 

Kiemelt fotó: A Kisboldogasszony főplébánia-templom a salgótarjáni városközpontban (karancs-medves.info fotó: Kéri István)