Szécsény központjában, a 22-es főút közvetlen szomszédságában található a Tűztorony, mely vélhetően a talajmozgás miatt észak felé megdőlt.

Hasonlóan a Rimóc melletti Fogadalmi kápolnához, a szécsényi Tűztornyot is egy pestisjárvány elmúltának emlékére építették. A fa harangláb helyén 1893-ban kétemeletes tornyot alakítottak ki a Tűzőrség számára, aztán 1929-ben egy harmadik emelet ráépítésére került sor. Ekkor kapta jelenlegi bádogfedelű sisakját is.

A szécsényi (ferde) Tűztorony (karancs-medves.info fotó: Kéri István)

A szécsényi (ferde) Tűztorony (karancs-medves.info fotó: Kéri István)

Az egész építmény – valószínűleg a talaj egy agyagrétegének megcsúszása miatt – szemmel láthatóan ferde, észak felé dől. Ez a mozgás a mai napig érzékelhető, mértéke évente néhány milliméter. 2004-ben a Tűztorony történetét bemutató, illetve tűzoltó-kiállítás nyílt meg az épületben.

A Tűztorony május 1. és október 31. között (hétfő kivételével) minden nap 10 és 18 óra között látogatható. Azokon a napokon, amelyeken a Tűztorony nincs nyitva, előzetes egyeztetés alapján van lehetőség csoportos látogatásra. Lehetőség szerint legkésőbb a látogatás előtti napon jelentsék be a látogatási igényüket és annak időpontját a +36 32 370 860-as telefonszámon – olvasható Szécsény város honlapján. A belépődíj 200 Ft/fő.

 

Kiemelt fotó: A szécsényi (ferde) Tűztorony (karancs-medves.info fotó: Kéri István)