A “többnapos, aktív élményígéret” jellemzi majd az idei évben a geopark turizmusát – derül ki az Innotime Hungary Kft. országos online kérdőíves kutatásából. Az országos kutatással azt szerették volna felmérni, hogyan változott az érdeklődés a Nógrád megye keleti részén található Novohrad-Nógrád Geopark turisztikai kínálata iránt a járványhelyzet hatására.

A geopark által közzétett elemzés szerint bár a válaszadóknak csak egyharmada tudta definiálni magát a geoparkot, a terület értékei már ismertebbek. A megkérdezetteknek elsőként Hollókő, másodikként a várak és a várromok, majd a palóc hagyományok jutottak eszébe.

Az, hogy kinek miért vonzó a térség, korosztályonként eltér. Hollókőt a fiatalok és az idősebbek szerint is érdemes felkeresni, Ipolytarnóc azonban a 26 év alattiak ötös listájára már nem fért fel, míg a szentkúti nemzeti kegyhely csak a 60 év felettiek bakancslistáján szerepel. Életkortól függetlenül további vonzerőként említették még a legtöbben Szécsényt és Salgótarjánt – beleértve Eresztvény és Salgóbánya környékét.

A térség a koronavírus járvány előtt nagyrészt egynapos kirándulási helyszín volt, a válaszok alapján ez a trend idén várhatóan megfordul, és az elkövetkező újranyitás után emelkedni fog a hosszú hétvégére érkező vendégek száma. A felmérés szerint az egynapos programot tervezők száma 38 százalékról 24 százalékra csökkent, míg a hosszú hétvégés programot tervezők aránya 36 százalékról 61 százalékra emelkedett azok körében, akik már tudják, hová mennek idén pihenni.

A felmérésből az is kiderült, hogy a hosszú hétvégék nógrádi programjai a 18 és 25 év közöttiek körében a legnépszerűbbek. A válaszadók több mint fele tervez legalább egyszer, két-három napot elölteni a térségben. Ez a vendégkör azért is lehet fontos a helyi turizmus számára, mert pont azokat a szállástípusokat kedvelik, amikben a geopark bővelkedik: a megkérdezettek 36 százaléka a falusi turizmus szolgáltatásait venné igénybe, a többiek panziót vagy szállodát választatnának. A 26-40 év közöttiek hasonlóan vélekednek, míg a 40 felettiek legszívesebben panziókban pihennének.

Az elemzés szerint a geopark területére érkező turisták nagy része aktív kikapcsolódásra vágyik. A 18 és 40 év közöttiek 40 százaléka kerékpárra is pattanna, de sokkal szívesebben gyalogtúrázik. Az idősebb korosztály tagjai főleg a várakhoz kapcsolódó programokat, túrákat keresik. A fiatalok számára különösen vonzó a helyi adottságok megélése, kipróbálása. Ide tartoznak többek között a helyi gasztronómia és az ezzel kapcsolatos programok is – ezek a fiatalabb korosztály több mint felét érdeklik. A palóc gasztrokínálat a 26-60 közöttiek csaknem felét, illetve a 60 felettiek közel 40 százalékát is megmozgatja, akárcsak a helyi alapanyagokat és kézműves termékeket bemutató termelői napok.

A koronavírus-járvány miatt kialakult bizonytalan helyzet átalakította az utazási trendeket, preferenciákat. Jelenleg a legtöbben a biztonságos kikapcsolódást keresik, ez pedig nagy előnyt jelent Nógrád megye számára, ami így megjelenhet az ország turisztikai térképén is – emelték ki a közleményben.

 

Novohrad-Nógrád Geopark nyomán / Kiemelt fotó: Salgó vára, háttérben a Karancs tömbe (karancs-medves.info fotó: Komka Péter)