Több napon átívelő programsorozattal várja látogatóit az Ipolytarnóci Ősmaradványok május 26. és június 5. között az Európai Geoparkok Hete alkalmából.

Mint az a programismertetőben olvasható, az Európai Geoparkok Hálózata tavasz végén, illetve nyár elején minden évben megemlékezik Európa földtani örökségéről, ehhez pedig a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujaként funkcionáló Miocén Park is csatlakozik. Bolygónk dinamikus élete és az éghajlatváltozások mellett a látogatók az Ősvilági Pompeji legújabb őslénytani felfedezéseivel is megismerkedhetnek majd a geológiai tansövényen, de rendeznek egyéb, speciális eseményeket is a természetvédelmi területen.

Május 28-án, szombaton 11 óra 45 perckor a fogadóépülettől indul tematikus túra, melyen a résztvevők a Pannon-tó bükkábrányi fáitól a vulkáni katasztrófán keresztül az őstengeri cápákig búvárkodhatnak a múltban. A túrán csak előzetes regisztrációval lehet részt venni, az érdeklődők e-mailben, az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu címen jelentkezhetnek május 27-ig. Május 29-én, vasárnap 10 óra 45 perctől a Lombkorona ösvény élővilágát mutatják be interaktív formában a Tuzson-torony mellett – mint írták, a programhoz, az ösvény bejárásához lombkorona kiegészítő jegyet érdemes váltani.

Június 1-jén, szerdán – ahogy egész Európában – az Ősmaradványoknál is Vulkánnapot tartanak, mely alkalmából vezetett túrákat és egy különleges programot is szerveznek. 10 óra 45 perckor az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől indul a vulkántúra, melyen geológiai tanösvényi jeggyel lehet részt venni. A vezetett program a miocén erdőn keresztül a geológiai tanösvényt, majd a kőzetparki ösvényt érintve érkezik vissza a fogadóépülethez – a mintegy kétórás túrára a limitált létszám miatt érdemes szintén előzetesen, e-mailben jelentkezni.

Végül, de nem utolsó sorban június 4-én, szombaton országhatárokat átívelő tematikus túrára várják majd az érdeklődőket, mely egészen a szlovák oldalon megbúvó, különleges fatörzsbarlangig vezet majd. A háromórás, közepesen nehéz túrára június 3-áig lehet jelentkezni az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu e-mail címen.

 

Kiemelt fotó: Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpontjának bejárata (karancs-medves.info fotó: Kéri István)