Harmadik alkalommal hív a természet megtisztítására az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) és az Aktív Magyarország a Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt! elnevezésű akció keretében – tájékoztatta a központ nemrégiben az MTI-t.

Az akció március 21-én, az erdők nemzetközi napján vette kezdetét, és egészen április 22-ig, a Föld napjáig tart. Az idei kezdeményezéshez már a múlt heti indulásig minden eddiginél több szervezet, közel 60 állami erdészet, nemzeti parki igazgatóság, számos önkormányzat és civil szervezet csatlakozott. Mint írták: a kampány kettős céllal indul. Egyrészt a szervezők szeretnék különböző szemétszedő túrákon megtisztítani a kedvelt kirándulóhelyeket, másrészt pedig az “erdőjáráshoz kapcsolódó etikettet” kívánják megismertetni a nagyközönséggel. Az idei kampány fő támogatója az Energiaügyi Minisztérium (EM) – ismertették.

Emlékeztettek arra: tíz éve ünnepeljük március 21-én az erdők nemzetközi napját. Az ENSZ felhívására ezen a napon világszerte az erdők és az erdő élővilágának fontosságára, illetve védelmére hívják fel különböző akciókkal a figyelmet. Ehhez a gondolatisághoz kapcsolódik az Aktív Magyarország és az AÖFK által 2021-ben életre hívott “Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki együtt a természetet” akció. A kampány legfőbb célkitűzései az elmúlt három évben mit sem változtak: minél többen ragadjanak kesztyűt, illetve szemeteszsákot, és túrájuk során annyi szemetet juttassanak vissza a civilizációba, amennyit csak tudnak.

A kampány a szemléletformálásra, valamint a prevencióra is nagy hangsúlyt fektet, legfontosabb üzenete, hogy semmilyen hulladéknak nincsen helye az erdőkben. A közel 60 közreműködő szervezet a következő egy hónapban számos szemétszedő túrát fog indítani, melyekhez várják az önkéntesek csatlakozását.

A tavaszi nagytakarításra olyan mozgalomként tekintenek a szervezők, amelynek célja, hogy pár év múlva okafogyottá váljon a kezdeményezés, hiszen ha nincs hulladék a természetben, akkor nem is kell azt megtisztítani. Mivel a szemétszedés valójában tüneti kezelés, így a legfontosabb, hogy megelőzzük a hulladék kikerülését a természetbe – hívták fel a figyelmet.

A Tavaszi nagytakarításhoz csatlakozva a Karancs-Medves vidékén több kirándulást is hirdettek. Április 3-án, hétfőn a Támasz az Embernek – Támasz a Természetnek Alapítvány szervez „erdei nagytakarítást” Egyházasgergén. Április 6-án a bátonyterenyei Salak-hegy környékén tartanak hulladékgyűjtési akciót, míg április 15-én a Zabarért Egyesület szervez szemétszedéssel egybekötött kirándulást a település környékén. A részletes program elérhető az akció honlapján.