“Otthonról Haza!” címmel rendeznek programokat országszerte a nyári hétvégéken, a Nemzeti Összetartozás Túrákat, aktív családi hétvégéket az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda koordinálja. A program része elsőként lesz lovas rendezvény, melyet július 10-én, szombaton tartanak Kazáron – mondta el Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség elnöke a 100,4 Rádió 1 helyi hírblokkjában.

Lóska János kifejtette: köszönettel vették Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kezdeményezését, aminek révén a lovas turizmus is bekerülhetett a Nemzeti Összetartozás Túrák közé. Véleménye szerint a ló, a lovassport a magyarság, illetve a Kárpát-medence egyik legékesebb jelképe.

A Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség egy Európában egyedülálló modellt hozott létre: a Kincsem –  Nemzeti Lovas Programnak köszönhetően lovas úthálózatot alakítottak ki, melyet pihenőhelyekkel és különféle programokkal is kiegészítettek – ismertette Lóska János. A szövetség elnöke hozzátette: ő maga már több mint tíz éve szervez határon átnyúló lovas túrákat a Novohrad-Nógrád Geopark területén, ezek szintén a nemzeti összetartozást jelképezik.

Lóska János elmondása szerint a családi nap kapcsán azért esett a választás Kazárra, mert a településnek nagy tapasztalata van a lovas rendezvények lebonyolításában. A program szervezésében a North Star Lovas Sportegyesület és Kazár Község Önkormányzata is részt vesz – tette hozzá a szövetség elnöke.

Az egész napos eseményen a teljes magyar lovas kultúrát szeretnék bemutatni, a résztvevők pedig maguk is testközelből átélhetik a lovas életérzést – hangsúlyozta Lóska János.

Czecze László, a kazári North Star Lovas Sportegyesület elnöke a 100,4 Rádió 1 interjújában ismertette: a lovas napot Kazár központjában, a Laskaudvaron rendezik meg. A július 10-én, szombaton délelőtt 10 órakor kezdődő eseményt Lóska János és Gecse Ákos polgármester köszöntője nyitja meg, ezután western-, fogathajtó- és solymász bemutatót láthat a közönség. Karancsberényből huszárkarusszel is érkezik, majd az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozata tart lovas polgárőr bemutatót. Színpadra lép a Nógrád Táncegyüttes is, akiket a Dűvő Zenekar kísér majd virtuóz játékával. A napot végül lovasíjász- és lovastusa bemutató koronázza meg.

A közönség nem csupán nézőként vehet részt az egyes programokon, azok nagy része ugyanis interaktív lesz.

A kicsik többek között felülhetnek a western nyeregbe, valamint átvehetik és megsimogathatják a bemutatott sólymot. A családok egy pónifogatra is felülhetnek, amivel a közel három hektáros parkban fogatozhatnak, sőt, a vállalkozó kedvű, lovassportra fogékony érdeklődők akár maguk is kipróbálhatják a hajtást.

A kísérő rendezvényekbe ugyancsak bevonják a közönséget is, akik süthetnek laskát, kipróbálhatják a tájfutást, vagy a Novohrad-Nógrád Geopark által vezetett túrán a riolittufához is ellátogathatnak. Lesznek továbbá kézműves foglalkozások, illetve kiscsikók is érkeznek Kazárra, akikkel szintén közelebbről is megismerkedhetnek a látogatók.

Czecze László kiemelte: a rendezvény ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. A programokkal kapcsolatban további információt az Otthonról Haza programsorozat honlapján, a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség honlapján, illetve Kazár Község és a North Star Lovasudvar közösségi oldalán találhatnak az érdeklődők.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: North Star Lovasudvar | Facebook)