Az ipolytarnóci Szikra Mező

által|2021-08-04T11:51:03+01:002021.08.04.|Minden más|

Litke felől Ipolytarnócra érkezve, még a falu előtt jobbra tekintve érdekes alkotások keltik fel az erre járók figyelmét a domboldalban.

A Szikra Mező Ipolytarnóc újraindításáról szól. Célunk, hogy ennek a vidéknek a szépségét minél több városi embernek megmutassuk, ezzel felhelyezzük a falut Magyarország kulturális térképére és új lehetőségeket adjunk az itt élőknek – szól a rövid magyarázat a területet és az alkotófolyamatot bemutató honlapon.

Néhány évvel ezelőtt indult útjára a 100 sparks, vagyis 100 szikra motoros jamboree. Nem feltétlen a zenétől hangos programot kell azonban elképzelnünk, egyes beszámolókban egyenesen a “motoros Kapolcsként” jellemezték az eseményt. “Kiszakadni a hétköznapokból, elveszni térben és időben, hogy visszatalálj önmagadhoz. Kapcsolódj ki, kapcsolódj másokhoz és érezd újra: bármi megtörténhet” – szól a jelmondat.

A szervezők egy olyan laza hangvételű, frissítő, a résztvevőket a nagyvárosi forgatagból kiszakító házibulit álmodtak meg, ahol már attól jól érzik magukat a vendégek, hogy megérkeztek, aztán jöhet az igazi zene, a rock and roll hangulat és a szabadság, a tábortűz és a fáklyákkal megvilágított mezőn a motoros lovagi torna. Ehhez pedig egyfajta “landart” is kapcsolódik, melyben művészeket kértek fel a nagyszabású alkotások elkészítésére.

Több alkotóhét is zajlott már ezen keretek között Ipolytarnócon, a legtöbb elem 2019-ben és 2020-ban került a mezőre. Ezen túl a faluban is találni alkotásokat házfalakon és közterületeken. Utóbbiakat érdemes a Krisztus Király templom környékén keresni, ha arcként tekint ránk az egyik ház homlokzata, már jó helyen járunk.

A Szikra Mezőt Litke felől érkezve egy földúton közelíthetjük meg leggyorsabban, mely a vasúti átjáró előtt mintegy 100 méterrel indul a terület irányába.

 

Kiemelt fotó: Kilátóhíd Ipolytarnóc közelében, a Szikra Mezőn (karancs-medves.info fotó: Kéri István)

Go to Top