Hosszú idő után újra megnyitja kapuit a település népművészeti értékeit bemutató lucfalvai Faluház – közölte Fürth Vera közművelődési referens.

Mint Fürth Vera felidézte, az eredetileg szlovák nemzetiségű Lucfalva hagyományai közel állnak a palóc tradíciókhoz. Lakosai tisztelik a régi szokásokat, így nem meglepő, hogy egy példaértékű összefogásnak köszönhetően 2000-ben sikerült megnyitni a település központjában található Faluházat. A hagyományos, hármas tagolású parasztház berendezési tárgyait, szerszámait, eszközeit a falu lakosai gyűjtötték össze. Mindezt azzal a céllal ajándékozták a községnek, hogy azokat a falubéliek és az ide érkező vendégek is megtekinthessék.

A közművelődési referens ismertetése szerint a Faluházat a járványügyi veszélyhelyzet idején nem lehetett megtekinteni, most azonban újra várja az érdeklődőket.

A kiállítás turista- és iskolás csoportok számára egyaránt sok érdekességet tartogathat, hiszen anyaga szervesen kapcsolódik az általános iskolák hon- és népismeret tantárgyához – fejtette ki Fürth Vera.

Az épület hétköznapokon előzetes bejelentkezéssel, ingyenesen látogatható, bővebb információ a +36 32 394-200-es telefonszámon és a lucfalva.kozmuv@gmail.com e-mail címen kérhető.

 

Kiemelt fotó: A lucfalvai Faluház (Fotó: Lucfalva | Fürth Vera)