Újabb alkotásokkal bővül idén nyáron az Ipolytarnóc határában található különleges installáció, a Szikra Mező. A kezdeményezésről és az idei táborról Fenyvesi Zsófit, a Szikra Mező művészeti vezetőjét kérdeztük.

Mint Fenyvesi Zsófi felidézte, mindez még 2018-ra nyúlik vissza: ekkor adták be első pályázatukat a Nemzetközi Visegrádi Alaphoz, mely végül sikeresnek bizonyult, és a támogatásnak köszönhetően megrendezhették az első alkotóhetet 2019-ben. Ekkor különböző képzőművészeti alkotások kerültek több Ipolytarnóci ház falára, illetve megépült az első három mű a Szikra Mezőn is.

A művészeti vezető szerint a csapaton belül úgy beszélnek a mezőről, mint egy kísérleti építészeti installációról. Ez azt jelenti, hogy minden évben természetművészekkel, építészekkel és képzőművészekkel dolgoznak együtt, akiket azzal a feladattal keresnek meg, hogy egy bizonyos tematika alapján tervezzenek meg egy műalkotást – erre nagyjából három hónap áll rendelkezésükre. Ezt követően meghívják a felkért művészeket a táborokba is, ahol közösen építik meg az általuk megálmodott alkotásokat.

Az ipolytarnóci Szikra Mező

Litke felől Ipolytarnócra érkezve, még a falu előtt jobbra tekintve érdekes alkotások keltik fel az erre járók figyelmét a domboldalban. A Szikra Mező Ipolytarnóc újraindításáról szól.

A Szikra Mezőt – mely évente két-három installációval tud bővülni – összességében egy művészeti parkként tartják számon – magyarázta Fenyvesi Zsófi. Mint mondta, a cél az, hogy felkeltsék az erre utazók figyelmét, és az Ipolytarnócra érkezők egyfajta turistalátványosságként meglátogassák a Szikra Mezőt.

Fenyvesi Zsófi kiemelte, hogy az alkotótáborokba szeretettel várják a helyieket is, akik az évek során egyre nyitottabbá váltak a kezdeményezés iránt, sőt, néhányukkal barátságot is kötöttek.

Mint fogalmazott, először „kifejezetten gyanúsak” lehettek a lakosság szemében, ám ahogy egyre jobban megismerték, meg is kedvelték őket a helyiek, és a bizalmuk is egyre nőtt. A kezdeti bizalmatlanság feloldásában sokat segíthetett az is, hogy a főhadiszállásuk Kiss Péter házában van – ő az egyesület társalapítója, a projekt egyik vezetője, aki gyermekkorát a faluban töltötte, ráadásul az édesapja volt a falu egyik orvosa, így sokan ismerősként tekintenek rá – ismertette Fenyvesi Zsófi.

A kezdeményezés művészeti vezetője hangsúlyozta: figyelnek arra, hogy ez egy oda-vissza ható projekt legyen, így ők ugyanolyan nyitott szemmel és szívvel érkeznek a faluba, mint ahogy szeretnék, hogy a helyiek a projekthez álljanak. Fontos továbbá, hogy kölcsönösen tanuljanak egymástól a közös munka során – tette hozzá. Fenyvesi Zsófi elmondása szerint több ipolytarnóci lakos is részt vett az előző táborokban, főként a fiatalok jönnek szívesen segíteni.

Középpontban a túlélés

Fenyvesi Zsófi az idei eseményről is megosztott információkat. Mint elmondta, már a tábor előtt visszatérnek, az Építészfórummal együttműködve ugyanis részt vesznek az Építészfesztiválon, ahol egy kiállítással lesznek jelen – a tárlaton a csapatot, az alkotókat és az elmúlt évek munkáit is szeretnék bemutatni.

A Field of Sparks kiállítást június 2-án és 3-án a budapesti Füvészkertben tekinthetik meg az érdeklődők, akiket június 3-án, szombaton 10 és 12 óra között kerekasztal beszélgetéssel és más érdekességekkel is várnak. Az alkotóhét már másnap, június 4-én kezdetét veszi Ipolytarnócon, és egészen június 11-ig tart. Június 9-én és 10-én, pénteken és szombaton egy házibuli jellegű eseményt is rendeznek majd a településen, ahol bemutatják az idei táborban készült alkotásokat. Az alkotóhét, illetve a fesztivál idei témája a túlélés lesz, mely sok szempontból nagyon aktuális és izgalmas téma a művészeti vezető szerint.

Mint Fenyvesi Zsófi kiemelte, a Szikra Mező valójában egy határon átívelő, szlovák-magyar együttműködés, így az idei évben egyik partnerük a Pozsonyi Képzőművészeti Főiskola Építészeti Tanszéke lesz, de csatlakozik a kezdeményezéshez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építész Szakkollégiuma is.

 

Kiemelt fotó: A Szikra Mező installációi Ipolytarnóc közelében (karancs-medves.info fotó: Kéri István)