A Petőfi Emlékévhez kapcsolódva idén először, hagyományteremtő céllal rendezi meg a Petőfi Sándor emlékutat a Salgó Vár Egyesület.

Az emléktúra vasárnap délelőtt kilenc órakor veszi kezdetét, a résztvevők a somoskői Petőfi kunyhónál és a Balassi pihenőn gyülekezhetnek majd. A túrázók egy rövid köszöntő után a Petőfi Sándor Általános Iskola műsorát tekinthetik meg, majd Csizmadiai Irénke előadásában néhány autentikus karancsaljai nótát is meghallgathatnak Petőfi korából. Az első, eresztvényi megállónál a Salgótarjáni TKM Egyesület Kamarakórusa és a Karancsaljai Rozmaring Dalkör közös, Tóth Csaba karnagy által vezetett produkcióját nézhetik meg a résztvevők, majd a Salgó Hotelhez érkezve, a Petőfi domborműnél koszorúzással tisztelegnek a költő emléke előtt.

Az emlékút érinti a Dornyay Turistaházat, majd Salgó váránál, a Petőfi emléktábla alatti kopjafánál is elhelyezik az emlékezés virágait. A csapat ezután Salgóbányára megy, ahol a szervezők forró teával és ennivalóval várják a túrázókat. A hosszabb pihenőt követően a Medves Hotel, illetve a Medves fennsík irányába folytatódik a séta, majd végül – várhatóan délután két és három óra között – a túrázók visszaérkeznek Somoskőre. A túra teljes hossza mintegy 14 kilométer, de aki szeretné, választhat rövidebb útvonalat is.

A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy felszerelésüket egészítsék ki saját bögrével és szemetes zacskóval, így védve a környezetet. A túrára minden természetkedvelőt szeretettel várnak, akik részvételi szándékukat előre jelezhetik az esemény közösségi oldalán.