A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Téli madárles címmel második alkalommal hívja az érdeklődőket egy kilenc héten át tartó országos madárszámlálásra.

A december végén induló akció célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” jellegű adatgyűjtésbe. Hazánkban tavaly volt az első ilyen, a téli madáretetőket és ezek környékét célzó lakossági adatgyűjtés. Az MME 121 faj több mint 85 ezer egyedéről kapott adatokat, melyek között a mezei veréb, a széncinege és a házi veréb volt a három leggyakoribb. 

Ahogy arról beszámoltunk, az előző Téli Madárles során számos észlelés érkezett a Karancs-Medves vidékéről is: a legtöbb megfigyelés a környékről Karancsaljáról származott, itt összesen hét alkalommal figyelték meg a madarakat, de küldtek adatokat Nemtiből és Salgótarjánból is. Nógrád vármegyéből a legtöbb megfigyelést, összesen 21-et Nógrád községből regisztrálták, de voltak résztvevők Szécsényből, Balassagyarmatról, Szurdokpüspökiből, Szátokból, Palotásról, Szandáról és Romhányból is.

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: Pixabay)