A thaiföldi Satun Geopark területén zajlott a napokban az UNESCO Globális Geoparkok Tanácsának aktuális ülése, melyen 28 geopark, köztük a Novohrad-Nógrád Geopark nemzetközi címének megújítását tárgyalták a szakértő testület tagjai.

A nemzetközi, immáron UNESCO cím felülvizsgálata minden területnél négyévente esedékes, a Novohrad-Nógrád Geopark a globális hálózatba történő 2010-es felvételét követően 2014-ben és 2018-ban is sikeresen újította meg nemzetközi tagságát.

A nógrádi határon átnyúló terület most ismét “zöld kártyát” kapott, vagyis újabb négy évig viselheti az UNESCO Globális Geopark címet.

A testület szeptember eleji ülését megelőzően idén nyáron egy szlovén és egy német szakembert, Bojan Rezunt és Andreas Schüllert delegálta az UNESCO a helyszíni jelentés elkészítésére. A szakértők a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen tett látogatásuk alkalmával a 3100.hu-nak azt mondták: az átfogó helyzetelemzés mellett arra is figyelemmel vannak, hogy a négy évvel ezelőtti címmegújításhoz kapcsolódott javaslatokat és ajánlásokat mennyiben teljesítette a geopark. Ezek között szerepelt, hogy egyes kiemelt helyszíneken legyen bővebb és komplexebb az értékek bemutatása, így például Hollókőn, a somoskői és a füleki váraknál és a salgótarjáni bányamúzeumnál.

Itt tartózkodásuk során többek között az eresztvényi látogatóközpontot, Somoskő várát és macskalyuki bányákon átvezető tanösvényt, a Füleki Vármúzeumot, Rappot, Kalondát és az Ipolytarnóci Ősmaradványok területén is felkeresték. A szakértők a térségi politikusokkal, város- és faluvezetőkkel, a turizmusban érdekelt szervezetek és helyszínek vezetőivel, az állami természetvédelem helyi képviselőivel, de természetesen a geopark menedzsmentjével is találkoztak. Utóbbiakkal közösen tekintették át a címmegújítási folyamat szerves részét képező, vaskos dokumentációt is.

A geoparkok olyan nemzetközileg is elismert területek, amelyek elsődleges célja a geológiai örökségnek a fenntartható fejlődés szolgálatába állítása, szorosan társítva azt más természeti, kulturális, anyagi vagy anyagtalan összetevőkkel, amelyek a hely azonosságának alapját képezik. Az UNESCO Globális Geopark címet azok a vidéki térségek kaphatják meg, amelyeknek kiemelkedő a geológiai, természeti és kulturális öröksége – olvasható a Novohrad-Nógrád Geopark honlapján.

A beszámolójuk alapján a hónap elején megszületett döntést a napokban hivatalos honlapján ismertette az UNESCO, miszerint a Novohrad-Nógrád Geopark esetében a Globális Geoparkok Tanácsa a nemzetközi cím négyéves meghosszabbítását javasolja a döntést lényegében már csak szentesítő UNESCO Végrehajtó Tanácsának. Utóbbi az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének legfőbb döntéshozó testülete. Itt a legközelebbi ülésen, várhatóan jövő tavasszal kerül majd tagok elé a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geoparkkal és a további geoparkokkal kapcsolatos napirend.

Az UNESCO címbirtokos geoparkok négyévente esedékes felülvizsgálata három módon zárulhat. További négy évre szóló zöld kártyával; kisebb problémák esetén az ezek megoldására szolgáló két éves időszakra, sárga kártyával; jelentős hiányosság esetében pedig – igen ritkán – piros kártyával, egyben a nemzetközi cím elvesztésével. A zöld kártya sem jelent teljes problémamentességet, elsősorban a helyszíni vizsgálatot végző szakemberek tapasztalataira alapozva, a következő négy évben teljesítendő ajánlásokat minden esetben társítanak hozzá.

 

Kiemelt fotó: Somoskő vára, a Novohrad-Nógrád Geopark jelképe (karancs-medves.info fotó: Drexler Szilárd)