Idén is megrendezik hazánkban az Európai Madármegfigyelő Napokat, melynek keretében országszerte várják az érdeklődőket egy könnyű madármegfigyelő kirándulásra, sok helyen pedig bemutató madárgyűrűzésre is – közölte a program magyarországi koordinátora, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Mint írták, az akció egyben verseny is az európai államok között.  A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt – hangsúlyozta az MME. Az Európai Madármegfigyelő Napok során begyűjtött megfigyelési adatokat 2017 óta egy online, okostelefonon is használható felületen várják, mely ide kattintva érhető el.
Az egyesület kiemelte: az e-mailben, a régi táblázatos formában vagy telefonon küldött adatokat nem tudják fogadni, ezért arra kérnek mindenkit, hogy az új online felületet használja!
A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat az MME kollégái vasárnap 16 és 17 óra között összesítik, majd 17 órakor továbbítják a nemzetközi koordinációs központba, aminek évről-évre más ország ad otthont. A lakosság akkor is részt vehet a madármegfigyelésben, ha nem kíván szervezett túrához csatlakozni. Az MME arra biztat mindenkit, számlálja meg kertje madarait, sétáljon a közeli parkban és erdőben barátaival, családtagjaival, és juttassa el hozzájuk észlelési eredményeit, így hozzájárulva Magyarország sikeres részvételéhez!
Két nógrádi településen is megfigyelik a madarakat
Az Európai Madármegfigyelő Napokhoz ez idáig két Nógrád vármegyei helyszín csatlakozott. Patak községben az Alvégen, a Petőfi utca végén szombaton és vasárnap is madármegfigyelésre- és gyűrűzésre várják az érdeklődőket, egyaránt 7 és 10 óra között. Az esemény rossz idő estén elmarad. További információ Karcza Zsolttól kérhető a 06 20 352 8639-es telefonszámon. Vasárnap egy már jól megszokott helyszínen, a Kisterenye-Bányatelep vasúti megállónál is madármegfigyelést- és gyűrűzést tartanak, itt 7 órára várnak minden érdeklődőt. További információért Molnár Mártont lehet keresni a 06 30 260 1829-es telefonszámon. A programot kínáló helyszínek listáját – mely folyamatosan frissül – az MME honlapján lehet elérni.  
Illusztráció: MME Nógrád Megyei Helyi Csoport | Facebook