Szeretnéd megismerni az igazán érintetlen természetet? Szeretsz túrázni, kíváncsi vagy a palóc kultúrára, vágysz a hagyományos ízekre? Akkor indulj el és túrázz velünk a Palócföldön!

 

Élményteli programok, határtalan kaland

Vitathatatlan, hogy Palócföld a felfedezetlen értékek sokszínű tárháza! Akik ellátogatnak, kirándulnak ezen a vidéken, páratlan élménnyel gazdagodnak. Jó hír, hogy az utóbbi idők számos fejlesztése a kerékpározás feltételeit is javította. A Palóc Út Egyesület több, mint egy évtizede dolgozik azon, a térség palóc kulturális hagyományainak és természeti értékeit minél többen megismerjék. Az Interreg Szlovákia – Magyarország Partnerséget Építünk program is támogatja a főleg kerékpárosoknak szóló, a helyi hagyományokra alapozó, az öko- és gasztronómiai turisztikai kínálat bővítését.

 

Rajtra kész a túrakerékpár és e-bike kölcsönző hálózat

A “Turizmus 0-100 éves korig” elnevezésű projekt részeként három vendégház bővítette szolgáltatásait elektromos illetve túrakerékpárokkal. Új honlap segíti a közös online kerékpárbérlést és szolgáltatások értékesítését, túraajánlatokkal és hasznos információkkal látja majd el az érdeklődőket.

Terényi hangulat (Fotó: Palóc Út)A Nógrád megyei Terényben is épül egy kerékpáros központ, ahova bringások betérhetnek felfrissülni, vagy a betérő turisták kerékpárt bérelve fedezhetik fel a környéket. Nyolc hagyományos trekking kerékpár és nyolc villanybringa várja az érdeklődőket. Az Árdai vendégházat, Csipkemúzeumot, kávéházat üzemeltető családi vállalkozás turistapihenőt, bemutató gyógynövénykerttel, Kneipp-taposóval várja az érdeklődőket.

A kerékpárkölcsönző hálózat része a Mátra szívében fekvő Mátrafüred is, amely kedvelt kiránduló és klimatikus gyógyhely. Hogy a környék palócok lakta vidék, az a mátrafüredi Cicáskacus Vendégházban hamar nyilvánvalóvá válik, hisz a vendégházat a palóc kultúra használati tárgyaival és díszítő elemeivel rendezték be. A vendégház most elektromos túra és hegyi kerékpárokkal bővítette szolgáltatásait, ezzel is segítve a Mátra biciklis felfedezését.

Hrusovi pillanat (Fotó: Palóc Út)

Hrusov tipikusan az a szlovákiai szlovák falu, ahová eszünk ágában sem lenne betérni magunktól. Pedig érdemes! Az U Bylinkárky vendégház illatos gyógynövényekkel teli dombok között található Hrušov településétől északra, egy kis tó mellett. Specialitása gyógynövények felhasználása az étkezéstől a pihenésen át a wellnessig. A gyógynövények megjelennek a szobákban és a kis wellness-részlegben, a gőz-aromás szaunában, az infraszaunában, a hidromasszázs-kádakban és a csendes gyógynövényes fürdőkben. Ha pedig kerékpározni támad kedvünk, akkor már a létrehozott kerékpárkölcsönzőből is bérelhetünk bringát egy-egy túrához.

 

Kerékpározni jó, sőt menő!

Várják azoknak a térségben tevékenykedő vállalkozásoknak a jelentkezését is, akik szívesen kapcsolódnak az alakuló bringahálózathoz. A túrabiciklik és elektromos kerékpárok kölcsönzésével lehetővé válhat a térség természeti és kulturális szépségeinek megismerése.

Fedezd fel a Palóc utat, adj nevet az induló bringahálózatnak

(null)

Légy te a nyertese a névadó pályázatnak! A Palóc Út Egyesület legfontosabb feladata a létrejött fejlesztések segítése és támogatása. Ennek részeként keresik a kerékpárbérlési rendszer találó elnevezését egy névadó pályázaton. Ha van egy jó ötleted a palóc biciklikölcsönző rendszer nevére, akkor pályázz és nyerj egy 3 napos élménytúrát a Palóc Úton. Határidő: 2021. május 21., a névadópályázat részleteit a husbike.eu oldalon találjátok.

 

Forrás: 3100.hu / Kiemelt  archív fotó: Kerékpárosok a felkelő Hold előtt a Medves-fennsíkon, 2020 májusában (Fotó: MTI/Komka Péter)