A könyvnyomtatás fejlődése a középkortól napjainkig című kiállítással nyitja meg a turistaszezont a Füleki Vármúzeum hétfőn – tájékoztatta a múzeum az MTI-t. A tárlaton a korabeli nyomdászatban használt eszközöket és eredeti kéziratokat is láthatnak a látogatók.

A vármúzeum közleményében azt írta: a 15. századtól egészen a 20. századig mutatja be a könyvnyomtatás történetét a Defensores történelmi csoport által összeállított tárlat, amelyet március 14-én, délután fél ötkor nyitnak meg a vár Bebek-tornyának ötödik szintjén. Mint írták, a helyi polgári társulás 2012 óta foglalkozik a régmúlt idők – elsősorban a 17. századi korszak – felelevenítésével, fokozott hangsúlyt fektetve a hadtörténetre. Az évek múltával korabeli konyhával bővítették a harci irányvonalat, különféle középkori és újkori ételeket készítve és kínálva a bemutatók során.

Az egylet legújabb szerzeménye a kiállítást alkotó nyomdaműhely, amely által a nyomdászat többszázados fejlődését mutatják be.

A nyomódeszkák használatáról szóló első írásos említések körülbelül a 6. századból, Kínából származnak, ahol elsőként jelentek meg nyomtatott tekercsek és könyvek. Európában a könyvek sorozatgyártásának elterjedése Johannes Gensfleisch (1400-1468), más néven Gutenberg németországi fémmetszőnek és feltalálónak köszönhető, aki eljárásokat dolgozott ki, és speciális öntőformákat készített fémbetűk öntésére, feltalálta a nyomdagépet és egy új típusú nyomdafestéket, valamint új nyomtatási módszereket vezetett be.

A május 6-ig tartó kiállításon az érdeklődők a korabeli nyomdászatban használt különböző eszközöket és tárgyakat tekinthetnek meg, mint például a szöveglenyomat készítésénél használt fémbetűket, nyomógép kicsinyített változatát, képek és grafikák nyomtatásához használt fa nyomódúcokat, illetve rézlemezeket, vésőket és egyéb segédeszközöket, de láthatnak majd eredeti kéziratokat és nyomtatott könyveket is.

A kiállítás ideje alatt az előzetesen bejelentkezett csoportok külön kérésre mesterségbemutatón és előadáson vehetnek részt. Március 15-től a vár a hét minden napján, 10 és 18 óra között várja látogatóit – írta a felvidéki vármúzeum.

 

Kiemelt fotó: Fülek vára (karancs-medves.info fotó: Drexler Szilárd)