Február 9-én, pénteken nyitja meg a Füleki Vármúzeum a Magyar Fotóművészek Világszövetségének soron következő vándorkiállítását a Városi Honismereti Múzeum galériájában. A Nemzetközti Magyar Fotószalon az egyesület által évente megrendezett fotópályázat immár 23. évadának felvételeit vonultatja fel – közölte a Füleki Vármúzeum.

Mint írták, a szervezet az anyaország határain belül és azon túl élő, különböző műfajokat képviselő magyar fotósoknak biztosít szakmai és közösségi hátteret, akik főként amatőr alkotók, azonban munkájuk kiemelkedő színvonaláról maguk a képek tanúskodnak. A versenybe ezúttal 9 különböző országból 184 fotós nevezett be 1771 alkotással.

Kölcsey Ferenc 200 évvel ezelőtt fejezte be és adta le a Himnusz kéziratát, ennek kapcsán az idei évfordulós kategória központi témája a Himnusz lett. Magyar vonatkozású kategóriában a szólások és közmondások kerültek feldolgozásra, természet kategóriában pedig az állatok és természetes környezetük volt a gondolatébresztő. Az archaikus kategóriában Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából a szerző jól ismert műve, Az ember tragédiája került a középpontba. Újdonságként, most először szerepelt a felhozatalban az ifjúsági kategória, három korcsoportra osztva.

A tárlatot – melyet március 10-ig láthat a közönség – pénteken 17 órakor nyitja meg Nagy Tivadar, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnöke, a Szlovák Fotográfusok Szövetségének mestere.

Forrás: Füleki Vármúzeum

Forrás: Füleki Vármúzeum

 

Kiemelt fotó: Fülek vára, háttérben Fülek városa (karancs-medves.info fotó: Drexler Szilárd)