Szakvezetéses erdei sétákkal, klasszikus és népzenei koncertekkel is várják az érdeklődőket július 3. és 11. között a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napokon. A rendezvénynek július 3-án Szurdokpüspöki, 4-én Tar, 5-én Salgótarján-Eresztvény, 6-án Gyöngyös-Sástó, 7-én Abasár, 8-án Ágasvár, 9-én Pásztó-Mátrakeresztes, 10-én Gyöngyöspata, 11-én Gyöngyöstarján ad otthont – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az erdei koncertek fellépői között szerepel mások mellett a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, az Egri Szimfonikus Zenekar, a Monarchia Szimfonikus Zenekar, a Corpus Harsona Quartett, az In Medias Brass, a Kecskemét Brass, az Anima Vonósnégyes, Horgas Eszter, Palya Bea, Boros Misi, Csík János, Szokolay Dongó Balázs, Szabó Balázs, a Magyar Állami Népi Együttes, a Muzsikás Együttes, a Misztrál Együttes, a Talamba Ütőegyüttes és a Hot Jazz Band.

Idén újra Muzsikál az erdő Eresztvényben is

A “Muzsikál az erdő” hitvallásáról, céljáról, valamint a járványhelyzet hatásairól Szabó Lajossal, a programsorozat főszervezőjével beszélgettünk.

Az erdészeti és természetvédelmi szakemberek vezetésével zajló erdei sétákon nemcsak különleges erdei értékekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők, hanem ráhangolódhatnak a klasszikus zenei és a népzenei erdei koncertekre. Nem marad el az erdei sport, a zenei és kézműves gyermekprogramok, a helyi termelők bemutatkozása, a fenntartható gazdálkodás példák bemutatása sem. A résztvevőknek alkalma lesz a vendéglátó település, a helyi közösség megismerésére, hiszen a Muzsikál az erdő minden nap más-más ökoturisztikai szempontból is kiemelt helyszínen jelentkezik, ezzel is népszerűsítve a vidék, az erdő, a természetvédelem értékeit.

A Muzsikál az erdő három kategóriában – fotó, irodalom és gyermekrajz – hirdetett pályázatokat, amelyekre több száz munka érkezett. A fotópályázat kiállítása és eredményhirdetése Szurdokpüspökiben lesz, az irodalmi pályázat eredményhirdetését Gyöngyöstarján-Fajzatpusztán tartják.

 

Programok Eresztvényben

Július 5-én, hétfőn Eresztvénybe érkezik a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok ingyenesen látogatható programsorozata. A Novohrad – Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontjánál déltől helyi termékek bemutatójával és kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket. Délután egy bábos vásári játékot tekinthetnek meg a résztvevők, ezután 14:30-kor Szabó Lajos erdőmérnök vezetésével erdei élményséta indul a koncertek helyszínéhez. A köszöntők után Horgas Eszter Révész Richárddal és Pusztai Csabával lép színpadra, majd Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós előadása következik, az estét pedig 19 órától Herczku Ági zárja Nikola Parovval és Herédi Zsomborral. (A részletes programterv ide kattintva érhető el.)

A Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontjának tájékoztatása szerint az esemény délutánján a Balassi Bálint Megyei Könyvtár és Eresztvény között közlekedik majd a gumikerekű turisztikai kisvonat. A városközpontból 13, 15 és 17 órai indulással lehet eljutni a programok helyszínére, míg a város felé Eresztvényből 14, 16 és 18 órakor indul majd a gumikerekű kisvonat. Ezen lehetőség mellett érdemes a helyszín tömegközlekedéssel történő megközlelítését is megfontolni, miután tavaly a jelentős érdeklődés miatt hamar elfogytak a parkolóhelyek Eresztvényben és az oda vezető út mentén.

 

MTI nyomán / Kiemelt archív fotó: Csík János és a Mezzo zenekar Eresztvényben, 2019 nyarán (Fotó: MTI/Komka Péter)