Helyi termékekkel és Nógrád megyei gasztrofesztiválok specialitásaival is találkozhatnak mindazok, akik szombaton ellátogatnak a Vedd a nógrádit! Fesztiválra, melynek Hollókő ad otthont. A június 18-i program Nógrád Megye Önkormányzatának szervezésében, a világörökségi falu Pajtaárok színpadánál és környékén ingyenesen látogatható.

A délelőtt 11 órakor kezdődő eseményen számos helyi termelő bemutatkozik majd, akik többek között friss gyümölcsökkel, mézzel, szörpökkel, lekvárokkal, süteményekkel és különféle tejtermékekkel is készülnek, így a látogatók széles palettáról válogathatnak.

A fesztiválon a Nógrád megyei termelők mellett képviseltetik magukat szűkebb régiónk nagy múltú gasztronómiai rendezvényei is, így az érdeklődők több település specialitásait is megkóstolhatják. Az eseményen bemutatkozik a Kazári Laskafesztivál, a Kétbodonyi Szilvaszombat, a Szurdokpüspöki Libafesztivál és a Vanyarci Haluskafesztivál is, melyek képviselői hagyományos fogásokkal várják majd az érdeklődőket.

A színpadi programok sorát délben a Hollókő Néptáncegyüttes nyitja, majd látható és hallható lesz a Nógrád Táncegyüttes, a Folt népzenei együttes és a Folk on 45 is. Késő délután a Desperado, aztán este nyolctól 20. jubileumi turnéja keretében Péter Szabó Szilvia ad nagykoncertet a hollókői Pajtaárok színpadon.

 

Kosárközösség jön létre Nógrád megyében

Nógrád Megye Önkormányzata küldetésének tekinti, hogy a megye lakóinak figyelmét a nógrádi gazdák termékei felé irányítsa, ezért is hívta életre a Vedd a nógrádit! programot. Az ehhez kapcsolódó honlapon jelenleg már több mint 80 helyi termelőt ismerhetnek meg az érdeklődők.

“A megyei identitás erősítése Nógrádban” című pályázat most arra is lehetőséget biztosít, hogy a program egy következő szintre lépjen, és kosárközösségé alakuljon. Ennek köszönhetően a megye lakói egy közös platformról vásárolhatják meg a jövőben a résztvevő termelők áruit – a vevők így nem csak minőségi termékekhez jutnak, de a helyi mikro- és kisvállalkozásokat is támogatják.

Az erre szolgáló rendelési és kiszállítási rendszer létrehozása megkezdődött, a fesztivál pedig azt a célt szolgálja, hogy az érdeklődők egy helyen, közvetlenül is megismerhessék azokat a termelőket, akiknek portékáit a jövőben – várhatóan ősztől – online is megrendelhetik majd.

Készült a TOP-5.3.2-17-NG1-2021-00002 azonosító számú, Nógrád megye identitásának növelése című pályázat keretében, a Nógrád Megyei Önkormányzat megbízásából. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban. További információ a www.nograd.hu honlapon érhető el, a helyi termelők a www.veddanogradit.hu honlapon ismerhetők meg.

 

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: Vedd a nógrádit! | Facebook)