Csütörtök délután nyílik meg „A múzeum legújabb gyűjteményi tárgyai” című jubileumi kiállítás a füleki Városi Honismereti Múzeumban – közölte a Füleki Vármúzeum.

Mint írták, a Városi Honismereti Múzeum 1994 óta működik a helyi Vigadó épületében. 2014-ben, szinte napra pontosan az akkori megnyitó 20. évfordulóján nyílt meg az intézmény „A füleki pálmától a világhírű kakasig” című új állandó kiállítása. A Füleki Vármúzeum egyik fő tevékenysége továbbra is a gyűjteménygyarapítás, melynek keretében igyekszik folyamatosan bővíteni gyűjteményi állományát – hangsúlyozták.

A múzeum ismertetése szerint az újonnan beszerzett tárgyakat rendszerint bemutatják a nyilvánosságnak, és egyben biztosítják megőrzésüket a következő generációk számára. Az említett jubileum alkalmából a múzeum 2024-ben új időszaki kiállítást nyit meg, melyen az elmúlt években állományba került, különleges szerzeményekből mutat be válogatást.  Ezek között vannak a régió terepbejárásai során gyűjtött, különböző korokból származó régészeti leletek és a somoskői vár mentőásatása során előkerült tárgyak. A közönség emellett olyan művészeti és használati tárgyakat is láthat, amelyek Fülekhez és a környékhez kapcsolódnak.

A tárlatot csütörtök délután fél ötkor nyitják meg a Városi Honismereti Múzeum galériájában, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Forrás: Füleki Vármúzeum

Forrás: Füleki Vármúzeum

Kiemelt fotó: Fülek vára, háttérben Fülek városa (karancs-medves.info fotó: Drexler Szilárd)