Több mint félszáz határmenti települést mutat be a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület és a Podpol’anie Polgári Egyesület közös értékleltára.

A Palócföld és Podpol’anie természeti és kulturális öröksége című kiadvány Nógrád megye 36 települését, valamint a besztercebányai régió 19 jellegzetes faluját vonultatja fel. Mint a köszöntőben fogalmaztak, a Magyarország és Szlovákia között húzódó határ nemcsak elválasztja, de össze is köti a térségeket, melyek természeti, történelmi, és kulturális vonatkozásban is egyedülállóak.

A két egyesület „Palócföld és Podpol’anie természeti és kulturális öröksége” címmel közös projektet valósít meg, melynek célja a partnerszervezetek működési területén található rendkívül gazdag kulturális és természeti örökség ismertté tétele, illetve ennek turisztikai elemekkel történő ötvözése. A színes fényképekkel illusztrált kiadványból az olvasók megismerhetik az egyes falvak kialakulásának történetét, múltját, természeti környezetét, valamint nevezetességeit és hagyományait is.

A 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület és a Podpol’anie Polgári Egyesület közös értékleltárát ezen a linken érhetik el az érdeklődők.

 

Illusztráció : Panoráma Szilvás-kőről (karancs-medves.info fotó: Drexler Szilárd)