A jövőben akár a közönség is megismerheti a több száz millió forintos fejlesztés részként létrejött, rákóczibányai GeoCore Magminta, Gyűjteményi és Laboratóriumi Földtani Tudásközpontban tárolt ősmaradványokat – mondta el Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa a karancs-medves.infonak.

Ahogy arról a 3100.hu is írt, a rákóczibányai régi iskolaépületben több évtizede működött gyűjteményi raktár, melyet a projekt során korszerű fúrómag- és mintafeldolgozó központtá alakítottak át. Prakfalvi Péter ismertetése szerint az egykori Magyar Állami Földtani Intézetnek is komoly ősmaradvány gyűjteménye volt Rákóczibányán, ám ezt a régi iskolaépület leromlott állapota miatt nem lehetett bemutatni. Most, hogy felújították az épületet, akár erre is lehetőség nyílhat. Fontos eredménye továbbá a fejlesztésnek, hogy az új technológiákkal már el tudják helyezni az abszolút időben az egyes leleteket – magyarázta Prakfalvi Péter.

A Novohrad-Nógrád Geopark geológusa szerint gyakran megesik, hogy a bemutatásra szánt leletek nincsenek olyan állapotban, hogy a közönség elé kerülhessenek. A fejlesztéssel azonban lehetővé vált, hogy a maradványok pontos mását egy 3D nyomtató segítségével elkészítsék, a másodpéldányt pedig akár kézbe is lehet majd venni. Prakfalvi Péter hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben ezen a téren együttműködés születhet a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark és a rákóczibányai Tudásközpont között.

 

Kiemelt fotó: A Földtani Tudásközponttá fejlesztett rákóczibányai gyűjteményi raktár 200 ezer tételes leletanyagának egy darabja (Fotó: 3100.hu)