Több mint 364 millió forint többlettámogatást biztosít a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely turisztikai fejlesztéséhez a kormány – erről Becsó Zsolt, a kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője számolt be közösségi oldalán, a Magyar Közlönyre hivatkozva.

A beruházásra még 2020 őszén kapott 3,4 milliárd forint támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől a kegyhelyet fenntartó ferences rend. Kerekes-Dancsok Regina, a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely sajtófőnöke korábban ismertette: az építkezésnek köszönhetően további 89 új szálláshely létesül Szentkúton, valamint két játszótér és egy multifunkcionális sportpálya készül.

A kegyhely energiaigényének fedezésére egy 345 kW teljesítményű naperőművet építenek, 550 fát telepítenek, valamint a kálvária kápolna bővítésével egy 456 férőhelyes urnatemetőt hoznak létre. Emellett megújul a teljes nagy parkoló, új utak készülnek több ezer négyzetméternyi felületen és a kegyhely teljes területén átállnak a szelektív hulladékgyűjtésre.

Amellett, hogy a játszóterekkel, a sportpályával és egy beltéri játszószobával bővülnek a gyermekek szórakozási lehetőségei, kifejezetten családoknak épül egy apartmanpark Szentkút erdős részén, szeparáltan, függetlenül a kegyhely programjaitól.

 

Kiemelt fotó: A Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely madártávlatból (Fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely)