Az ország számos pontjáról, köztük két Nógrád megyei helyszínről is túrák indulnak a Geotóp Nap alkalmából ezen a hétvégén, melyeken a résztvevők az élettelen természet legérdekesebb és legkülönlegesebb képződményeit csodálhatják meg.

A több éves múlttal rendelkező programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet ezekre a látványosságokra, és minél szélesebb körben be is mutassa azokat. A képződmények lehetnek különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek, illetve források is, megismerésükkel pedig a résztvevők bepillantást nyerhetnek az évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe. Nógrád megyében idén két túrán ismerhetik meg a környéket az érdeklődők.

Október 8-án, szombaton 10 óra 45 perctől az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál tartanak túravezetést a geológiai tanösvényen, ahol külön népszerűsítik majd a térség földtani örökségét. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által kezelt Miocén Park évről-évre csatlakozik a Geotóp Naphoz. Legutóbbi, 2021-es túrájukon 78-an vettek részt, míg a természetvédelmi területet több mint hatszázan látogatták meg aznap.

Idén is várja a túrázni vágyókat Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád Geopark főgeológusa. Az október 9-én, vasárnap tartott túra kiindulási pontja Mátraszőlős lesz, az érdeklődők a Hévíz-forrásnál gyülekezhetnek, ahonnan délelőtt tíz órakor indul majd a kirándulás. A résztvevők a Zsákfa-pusztai andezit bánya, majd a Függő-kői bánya és barlang érintésével térnek vissza Mátraszőlősre. A mintegy három és fél órás túrára a praki57@gmail.com e-mail címen lehet jelentkezni.

A Getóp Nap programjaival kapcsolatban további információ az eseménysorozat honlapján érhető el.

 

Kiemelt fotó: Látogatók az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál a 2021-es Geotóp Napon (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)