Újabb látványosságok várják a turistákat a füleki várnál, a középvár rekonstrukciója során ugyanis három kazamatát újítottak fel és tettek látogathatóvá – számolt be a Füleki Városi Hivatal.

A portálunkhoz eljuttatott közlemény szerint több éves munka fejeződött be a napokban, az egykor elhanyagolt, megközelíthetetlen és füves területen pedig ma már három lőrést, azaz kazamatát fedezhetnek fel a látogatók. A középvár átfogó megtisztításához és helyreállításához 48 ezer euróval járult hozzá a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma az elmúlt két évben, míg a munkaügyi hivatal támogatásával 13 munkanélküli személy is részt vehetett a munkálatokban – ismertette a felvidéki város hivatala.

A projektben a három lőrés megtisztítása és felújítása mellett rendezték és rögzítették a középső vár terepét, valamint jelentős mennyiségű törmeléket távolítottak el. A kazamatákhoz egy acéllépcsőt is építettek, így azokat a turisták is biztonságosan meg tudják közelíteni.

A korábbi sikeres projektnek köszönhetően a Füleki Vármúzeum megoldotta a középső vár udvarának vízelvezetését is, megszabadulva így a falak nedvesedésével kapcsolatos több évtizedes problémától – emelték ki a közleményben.

Füleki Városi Hivatal kifejtette továbbá: az önkormányzat folyamatosan dolgozik a vár területének és környékének fokozatos felújításán. Az elmúlt években többek között rekonstruálta a várhoz vezető utakat, illetve új parkolót épített a turisták számára, szociális létesítményekkel együtt. Emellett több történelmi elemet is rekonstruáltak, például a városi erődítmény utolsó bástyáját, a tüzérségi bástyát, vagy a borházat, amelyben új kiállítótermet hoztak létre. A jövőben a tervek szerint a felső vár helyreállítására összpontosítanak – tették hozzá.

 

Kiemelt fotó: Acéllépcsők vezetnek a kazamatákhoz az immáron rendezett középső várudvarról (Fotó: Füleki Városi Hivatal)