Idén sem marad el az ország földtani látványosságait bemutató Geotóp Nap, az érdeklődők október első és második hétvégéjén is speciális túrákon csodálhatják meg az élettelen természet legérdekesebb és legkülönlegesebb képződményeit.

A több éves múlttal rendelkező programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet ezekre a látványosságokra, és minél szélesebb körben be is mutassa azokat. A képződmények lehetnek különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek, illetve források is, megismerésükkel pedig a résztvevők bepillantást nyerhetnek az évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe. Nógrád megyében idén két túrán ismerhetik meg a környéket az érdeklődők.

Október 2-án, szombaton délelőtt tíz órakor Prakfalvi Péter geológus vezetésével indul túra a Nemti melletti Morgó-gödörtől, a kirándulók az Ördög-lyukat és a Leány-kőt is érintik majd. A résztvevőknek a kötelező túracipő mellett érdemes némi étellel, ivóvízzel és esőkabáttal is készülni. A csapat a nemti Túra Panzió elől indul majd, a mintegy öt kilométeres útvonalat várhatóan három-négy óra alatt járják körbe.

Az Ősmaradványok őslényei (karancs-medves.info fotó: Komka Péter)

Az Ősmaradványok őslényei (karancs-medves.info fotó: Komka Péter)

Október 9-én, szombaton délelőtt az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál szervez túrát a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A tematikus túrán az Ősfenyő fogadóépület tapintható kiállításai, a bükkábrányi fák és a miocén erdő repítik vissza a résztvevőket a távoli múltba. 

A jelentkezéssel és az eseményekkel kapcsolatban további információ a Geotóp Nap programsorozat honlapján található. 

 

Kiemelt fotók: Bükkábrányi ősfenyők Ipolytarnócon (karancs-medves.info fotó: Komka Péter) | Morgó-gödör (karancs-medves.info fotó: Pozsik Gábor)