Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Téli madárles” című, kilenc héten át tartó akciója, mely során országszerte bevonták a lakosságot a madarak megfigyelésébe – közölte az egyesület.

Ismertetésük szerint hazánkban ez volt az első, a téli madáretetőt és környékét célzó lakossági adatgyűjtés, mely során hétről hétre rengeteg adatot kaptak. Az adatok beküldését az MME által fejlesztett Turdus applikáció is megkönnyítette, de az okostelefont nem használókra is gondolva, egy internetes adatbázisban is lehetett a megfigyeléseket rögzíteni.

A kilenc héten át tartó Téli madárles során több mint 1400 helyszínről jelentett 825 megfigyelő, akik a csaknem 4400 alkalom során közel 29 600 észlelést rögzítettek. A megfigyelések során 121 madárfaj 85 750 példányát figyelték meg. A leggyakrabban észlelt faj több mint 20 400 egyeddel a mezei veréb volt, a második helyen mintegy 14 500 példánnyal a széncinege végzett, míg a harmadik leggyakoribb faj a házi veréb volt, melyből közel 12 500 egyedet figyeltek meg.

A TermészetLesen című adatbázis szerint Nógrád vármegyéből összesen 68 megfigyelést rögzítettek, többet a Karancs-Medves térségéből: a legtöbb megfigyelés a környékről Karancsaljáról érkezett, itt összesen hét alkalommal figyelték meg a madarakat, de küldtek adatokat Nemtiből és Salgótarjánból is. Nógrád vármegyéből a legtöbb megfigyelést, összesen 21-et Nógrád községből regisztrálták, de voltak résztvevők Szécsényből, Balassagyarmatról, Szurdokpüspökiből, Szátokból, Palotásról, Szandáról és Romhányból is.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: Pixabay)