Amellett, hogy szervezési szempontból is egyszerű megvalósítani, az útvonal megválasztásában a túrázóknak is szélesebb mozgásteret biztosítanak azok a teljesítménytúrák, melyeknek egyetlen “ellenőrző pontja” egy hegy csúcsán található. Ennek szellemében rendezi meg a Zöld Út Természetjárók Egyesülete a Fel a Karancsra! teljesítménytúrát 2022. február 19-én.

Az eseményen a Karancs csúcsát tetszőleges irányból, a kijelölt vagy felfestett túraútvonalakon, gyalogosan kereshetik fel a résztvevők. A rendezők nem csak a csúcsot, hanem a Kápolna-hegyen álló Szent Margit-kápolnát is megismertetik a résztvevőkkel: utóbbi helyszínen lehet ugyanis majd átvenni a díjazást (kitűzőt) egy kis édességgel kísérve. A csúcs felkeresését a kilátónál elhelyezett kód feljegyzésével igazolhatják a túrázók a kápolnához átsétálva, ahol a szervezők 10 és 14 óra között várják a résztvevőket. A részvételi díj 500 forint, melyet a díjazás átvételekor lehet megfizetni.

Az útvonal tetszőlegesen megválasztható, de a Zöld Út Természetjárók Egyesülete is ajánl opciókat a csúcstámadásra:

  • Somoskőújfaluról a piros sáv jelzésen (Kis-Karancs oldala – esőház – Karancs);
  • a tóstrandtól a piros háromszög jelzésen (Kercseg-lapos bejárata – kőbányai út – esőház – Karancs);
  • szintén a tóstrandtól, de nehezebb útvonalon, a Kercseg-laposon és a Ceberna-völgyön át;
  • a karancsaljai focipályától indulva a Ceberna-völgyön át (piros sáv, sárga sáv, majd a Karancs-nyeregtől zöld kereszt);
  • szintén Karancsaljáról indulva, de a piros sávon jelzésen át a Lepény-kői kereszt, majd a zöld kereszt jelzésen a Karancs-nyereg érintésével;
  • Karancslapujtőről indulva a zöld kereszt jelzésen, majd a Lepény-kői kereszttől az előbbi útvonalon;
  • Karancsberényből indulva a Légrády vadászház és a sátorosi átjáró érintésével;
  • vagy Somoskőújfaluról indulva kis túlzással “toronyirányt”, a határsávon húzódó zöld sáv jelzésen.

Bár a Karancs minden oldalról meredek és bármelyik útvonalat is választjuk, viszonylag rövid távon kell felkapaszkodni 727 méterre, az opciók közül talán a Tóstrandtól induló – vízválasztó – útvonal a legkönnyebb, a Ceberna-völgyön vagy a határsávon keresztül kitartóbban meredek szakaszok jellemzik a turistautakat.

Minden túrázni vágyót szeretettel vár a Zöld Út Természetjárók Egyesülete, a teljesítménytúráról itt, itt vagy itt érhető el bővebb információ.

 

Karancs, a Palóc Olümposz

A környék legmagasabb hegye a maga 727 méterével, kiterjedése mintegy 45-50 négyzetkilométer.

Szent Margit-kápolna, Karancs

A kápolna a Karancs 685 méter magas Kápolna-hegyén található. Az építés pontos időpontjáról nincs adat, az építtető, illetve alapító személyéről is megoszlanak a vélemények.