Az 1705-ös országgyűlésre emlékeznek Szécsényben pénteken a Forgách-Lipthay Kastélymúzeumban; a programok között lesz 1705 méteres emlékfutás, de 318 pontos vitézi próbákat is tartanak a 318. évfordulón – tájékoztatta az MTI-t a múzeum igazgatója hétfőn.

Limbacher Gábor emlékeztetett: a Rákóczi szabadságharc fejedelemválasztó országgyűlését 1705. szeptember 12. és október 3. között tartották Szécsényben, a Forgách-Lipthay Kastélymúzeum ennek történelmi emlékhelye. A szécsényi országgyűlés 318. évfordulója alkalmából szeptember 15-én tartandó ünnepen a múzeumigazgató és Stayer László polgármester köszöntője után a résztvevők zenei kísérettel vonulnak a várkertbe, ahol ágyúszóval indítják az 1705 méteres emlékfutást.

A rendezvényen közreműködik a Felső-liptói Szlovák Kurucezred Vavrisóból, az Északi Szabad Hajdúk Hagyományőrző Egyesület, a Szent László Vitézei Egyesület és a Sipeki Tüzérek. A hagyományőrzők a toborzást, a kiképzést, a seregszemlét is megidézik, valamint egy kuruc-labanc csatát, sőt a fejedelmi beszédet is. Fellép a Keleti Szél zenekar.

A kastélyban tárlatvezetést tartanak a Petőfi és Rákóczi, valamint a Rákóczi állama című kiállításokban, és megnyitják a Haynald és Lipthay című fénykép-kiállítást. Kora este ünnepi menet indul a ferences templomba, ahol a fejedelmi ima után megtekintik a kolostor Rákóczi-szobáját. Koszorúkat helyeznek el a Rákóczi-emlékműveknél, a napot fáklyás-fegyveres-zenés felvonulás zárja a Nógrád vármegyei Szécsényben.

Fontos mérföldkő volt a szécsényi országgyűlés

1705. szeptember 12-e és október 3-a között a szécsényi rendi gyűlésen fogadták el a Rákóczi-szabadságharc legfontosabb állami és politikai döntéseit. II. Rákóczi Ferencet szeptember 17-én vezérlő fejedelmévé választották, a fejedelem mellé 25 tagú tanácsadó testületet választottak, a gazdasági ügyek irányítására gazdasági tanácsot hoztak létre, és szenátusi kancellária felállításáról is döntöttek. A szécsényi országgyűlésen többek között törvénykönyvet alkottak a kuruc seregeknek, meghatalmazták Rákóczit, hogy béketárgyalásokat folytasson Béccsel, és itt születtek meg a vallási békét segítő törvények is.

A vezérlő fejedelem ezután is többször megfordult Szécsényben; így 1706. április 23-án és október 7-én, majd a trencséni csatavesztést követően, 1708 augusztusában több napig tartózkodott itt.

 

Forrás: MTI | Kiemelt fotó: a szécsényi Forgách-Lipthay Kastélymúzeum (karancs-medves.info fotó: Kéri István)