Zarándoklatra hívnak szlovákokat és magyarokat szeptember 17-én, szombaton, a Fájdalmas Anya ünnepén Mátraverebély-Szentkútra. A szlovák búcsún Ján Kuboš püspök, szepesi egyházmegyei kormányzó celebrálja a szentmisét, az eseményre pedig Erdő Péter bíboros is köszöntőt írt – közölte Kerekes-Dancsok Regina.

A Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely sajtófőnöke felidézte: a rövid távolság miatt évszázadok óta járnak szlovákok Magyarország katolikus nemzeti kegyhelyére. 2006-ban a szlovák és a magyar püspöki karok egy megbékélési nyilatkozatot is aláírtak, mely mindkét nyelven megtalálható a szentkút.hu honlapon. Az ezredforduló után több szlovák-magyar imanapot rendeztek itt, 2016-ban pedig a Fájdalmas Anya, Szlovákia patrónájának ünnepén együttműködési megállapodás született a lőcsei Mária-hegyi zarándokhellyel, melynek része a kétnyelvű tájékoztatás is mindkét helyen – ismertette Kerekes-Dancsok Regina.

A szentkúti kegyhely szeretettel várja erre az ünnepre a szlovák híveket, köztük a vegyes családban élőket, illetve a kétnyelvű plébániák zarándokcsoportjait, hogy vegyenek részt a búcsún és imádkozzanak a két nemzet békés együttéléséért. A búcsú szombaton délelőtt kilenc órakor magyar szentmisével kezdődik, a 11 órás szlovák nyelvű ünnepi mise homíliája pedig magyarul is elhangzik majd – itt olvassák fel Erdő Péter bíboros köszöntő levelét is.

 

Kiemelt fotó: Szlovák búcsú Szentkúton (Fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely)