Különleges madárfajt észleltek Kelet-Nógrádban, a Maconkai-víztározónál – számolt be a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán.

A bejegyzésben ismertették: szeptember elején egy fiatal kis goda jelent meg a területen, mely országos szinten is ritka fajnak mondható, a térségben pedig igazi szenzációnak számít a megjelenése. A madarat Molnár Márton, a Mátrai Csoport természetvédelmi területfelügyelője kapta lencsevégre.A szalonkafélék családjába tartozó kis goda elsősorban a magas északi területeken fordul elő, költőterülete az északi sarkkörön túl, Észak-Skandináviától Nyugat-Alaszkáig húzódik.

Mint azt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is kiemelte, ez a madárfaj tartja hivatalosan is a megszakítás nélküli repülés világrekordját, 2019-ben ugyanis az egyik, műholdas jeladóval ellátott példány több mint 12 ezer kilométert repült egyhuzamban Új-Zéland és Alaszka között. A kis godák testtömege csupán 230 és 450 gramm között mozog, így ez a teljesítmény különösen lenyűgöző – tették hozzá.

 

Kiemelt fotó: A kis goda megjelenése a Maconkai-víztározónál igazi különlegességnek számít (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság – Facebook | Molnár Márton)