Az immáron ötödik alkalommal megrendezendő teljesítménytúra távkínálatában a családok ugyanúgy megtalálják a nekik szóló útvonalat, mint a sport megszállottjai.

A Bazalt teljesítménytúra legrövidebb, 15 kilométeres távját, a „Kisbazaltot” elsősorban kisgyermekes családoknak, illetve azoknak ajánlják a szervezők, akik nem szoktak rendszeresen túrázni, de szívesen töltenének egy napot a természetben sportos, játékos keretek között. Eresztvényből indulva a környékbeli bányákat és a Medves-fennsíkot is érinti az útvonal.

A Bazalt 40-es és 60-as távok már egyértelműen a felkészültebbeknek szólnak. Előbbi 38,8 kilométere és 1356 méteres szintkülönbsége a Karancs megmászását, Somoskő, a Medves-fennsík, a Salgó és a Kis-Salgó érintését is magába foglalja. Utóbbi 57,7 kilométerének nyugati szélső pontja a Karancson túl a Karancsberény feletti Nagyromhányi-kilátó, míg a keleti a Pécskő.

 

Húsz méterrel a határsáv fölött: a Nagyromhányi kilátó

A magyar-szlovák határon, a Sátorosbánya és Kalonda között húzódó tanösvényen található a nagyromhányi kilátó. A tanösvény az egyik leghosszabb a térségben: a 24,5 kilométeres útvonalon 45 információs táblán keresztül ismerhető meg a határmenti térség élő- és élettelen természeti környezete.

Csúcs a város felett: a Pécskő

A Pécskő egy Salgótarján fölé emelkedő, 544 méteres hegy. A történelmi idők során megtelepedett itt a rézkor embere, később kisebb erődítményt is építettek rá, majd ismeretlen korban kaptárfülkéket véstek a 10 métert meghaladó, függőlegesen meredező északi falába.

 

A Bazalt 100 kiíráson indulók felkeresik a Novohrad-Nógrád Geopark számos látnivalóját: Salgó vára, a Kis-Salgó, Szilvás-kő, a Medves-fennsík és a Karancs csúcsa is szerepel az útvonalban. Ezen esetben a nyugati szélső pont újfent a Nagyromhányi-kilátó, keleten azonban egészen a Bárna feletti Nagy-kőig kiterjed az útvonal 102,3 kilométere (3511 méter szintkülönbséggel). A szervezők célja az extrém hosszúságú útvonal kijelölésével azt volt, hogy egy nyomvonalra fűzzék fel a szűken vett Karancs-Medves legfontosabb természeti és történelmi értékeit, látnivalóit.

A túraesemény egyre népszerűbb: tavaly kétszázan rótták a kilométereket a Karancs-Medves vidékén. A már számos száz kilométer feletti útvonalat teljesített Molnár Balázs a 3100.hu-nak azt mondta, hogy bár az első években előfordult némi hiányosság például az ellátással, de mostanra ebben és sok másban (is) nagyot fejlődött az esemény. Véleménye szerint a Bazalt teljesítménytúrát jó szívvel lehet ajánlani, a leghosszabb távnál a határaikat keresőknek is.

További információ – és regisztrációs lehetőség – a Bazalt teljesítménytúra honlapján, alább érhető el.

 

Bazalt teljesíménytúrák, avagy kalandozás a Novohrad-Nógrád Geoparkban

Avagy barangolás a Karancs-Medves vidékén. A 100 kilométeres táv ebben az évben is a Magyar Nemzeti Teljesítménytúra Bajnokság hivatalos futama.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központ | Facebook)