Immáron négy magyarországi kézműves termelő és két étterem használhatja a GEOfood nemzetközi védjegyet, miután a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének novemberi ülésén ünnepélyesen is átvette a védjegyhasználatról szóló oklevelet a Mátrai Bivalyrezervátum képviselője, Szalai Ferenc – közölte portálunkkal a Novohrad-Nógrád Geopark kommunikációs partnere.

A közlemény szerint jelenleg a világ 21 országában összesen 34 UNESCO Globális Geopark vállalkozói pályázhatnak a védjegy használatára. A GEOfood termékeknek szoros kapcsolatban kell állniuk a helyi földtani örökséggel, erről az összefüggésről konkrét rövid írásos információkat is meg kell tudni adni az élelmiszereken. Az előállítás során kiemelten fontos a helyi alapanyagok használata, valamint a környezeti-társadalmi-gazdasági fenntarthatóságra való törekvés – például kiemelten fontos a helyi munkatársak foglalkoztatása és a minél rövidebb beszállítói lánc biztosítása.

A Mátrai Bivalyrezervátum termékei az úgynevezett “Szurdokpüspöki formáció” miocén vulkáni működésének andezites és riolittufa kőzet alapjaira, az utóvulkáni hévforrás kráteresedés során kiülepedett ásványi és biogén kovaföld, márga, kvarcit, tufit talajrétegződések rendkívül gazdag ásványi- és nyomelemszerkezetén tenyésző vadfűszer- és gyógynövényeket szabadtartásban legelő őshonos állatállományból származnak.

A Mátra nyugati kapujánál, Szurdokpüspöki határában, annak egyik legnagyobb fennsíkján (Laposok), mintegy 120 hektáron, Natura 2000 besorolású területen, valamint Herencsény község határában a Bivalyrezervátum állatai – elsősorban magyar házi bivalyok és parlagi szamarak – szabadtartásban élnek. A továbbtenyésztésre nem szánt egyedek gasztronómiai feldolgozása révén elsődlegesen hús, valamint kolbász, szalámi, sonka és egyéb húskészítmények hagyományos érleléssel készülnek, a termékeket természetes sóval, természetes fűszerekkel, helyben megtalálható, vad fűszernövényekkel ízesítik.

A Bivalyrezervátum kínálatában szafari programok is szerepelnek, amelynek keretében terepjárós bivalylesen vehetnek részt a vendégek, a program végén pedig megkóstolhatóak a mostantól GEOfood védjegyes bivaly – és szamárhúsból készített kézműves húsételek is.

A GEOfood védjegyprogram 2021-ben indult el a határon átnyúló Novohrad-Nógrád Geoparkban, s jelenleg az a cél, hogy a következő évektől minél több helyen elérhetőek legyenek a geopark turisztikai szolgáltatóinál ezek a termékek és minél inkább bekerüljenek a turisztikai kínálat elemei közé, segítve egy, a geoturisztikai kínálatra építő egyedi turisztikai márka kialakítását – közölte geopark kommunikációs partnere.

 

Kiemelt fotó: Szalai Ferenc a legfrissebb GEOfood védjegyhasználatról szóló oklevéllel, Nagy Júlia turisztikai szakértő és geopark önkéntes és Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke az átadóeseményen (Fotó: Novohrad-Nógrád Geopark/InnoTime Hungary Kft.)