Arany gombostű díjjal ismerték el nemrégiben a füleki várat – számolt be a Felvidék.ma.

Mint írták, a kitüntetést a felhasználók értékelései alapján ítélte oda a Google nyolc szlovákiai várnak. A díjat Valéria Budaiová, a Füleki Vármúzeum megbízott igazgatója vette át, aki a portál megkeresésére elmondta: Besztercebánya megyében sok vár található, így meglepetésként érte őket az elismerés. Mint fogalmazott, ez megerősíti őket abban, hogy bár kevés munkatárssal, de jól végzik munkájukat.

Valéria Budaiová hangsúlyozta: fiatal csapatuk arra törekszik, hogy a vár és a város történelmét ne csak érdekes kiállításokkal, hanem folyamatos újdonságok bevezetésével is megismertessék a látogatókkal. Az Arany gombostű díjat idén először adták át a várak kategóriájában, az elismerést több különféle szempont alapján ítélték oda.

Mint a cikkben is felidézték, az írásos emlékek először 1242-ben említették a füleki várat, melyet a 16. században a török fenyegetés miatt reneszánsz erőddé alakítottak át. A vár 2008 óta a Füleki Vármúzeum igazgatása alatt működik, mely folyamatosan dolgozik a műemlék helyreállításán, miközben kiállításokkal és rendezvényekkel is várják a látogatóikat.

 

Kiemelt fotó: Fülek vára (karancs-medves.info fotó: Drexler Szilárd)