Múlt pénteken ünnepélyes keretek között megnyitották a kazári Laska Teraszt. Gecse Ákos polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: a község életében mérföldkőnek számít az új étterem létrejötte, hiszen a település egy évek óta fennálló hiányosságát tölti be.

Gecse Ákos ismertetése szerint Kazár 2019 nyarán került be a Belügyminisztérium Gazdaságélénkítő programjának első 50 települése közé. Az önkormányzat úgy vélte, hogy a falu turizmusára érdemes koncentrálni, így egy étterem létrehozására pályáztak, az ötletüket pedig végül a Belügyminisztérium is támogatta – a beruházásra közel 200 millió forintot nyert el a település. 2020 a tervezés, a közbeszerzés és a kivitelezés jegyében telt, ezt pedig a járványhelyzet olykor megnehezítette – fejtette ki a polgármester. Minden nehézség ellenére idén tavasszal elkészült a Laska Terasz, a tesztüzem után pedig immár hivatalosan is megnyitotta kapuit.

Gecse Ákos kiemelte: Kazár életében évtizedek óta fontos szerepet tölt be a hagyományok, a kultúra, az épített- és természeti örökségek ápolása, a terasz megnyitásával pedig egy újabb fontos mozaik került a  helyére.

A megnyitón jelen volt Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, aki beszédében elmondta: 2018-ban döntöttek a Gazdaságélénkítő program indításáról, fő célként pedig azt határozták meg, hogy a gazdaságilag fejletlenebb térségekben termelőkapacitásokat alakítsanak ki. A települések kiválasztása során próbáltak olyanokat keresni, ahová régóta nem érkezett olyan befektetés, mely munkahelyeket létesíthetett volna. Emellett olyan alapokat kerestek, melyek fejlesztésével viszonylag költséghatékonyan tudtak új munkahelyeket létrehozni – így esett a választás többek között Kazárra.

Réthy Pál ismertetése szerint Kazár már a kezdetektől részt vesz a közfoglalkoztatás új rendszerében, ráadásul viszonylag nagy létszámmal. A közfoglalkoztatottak száma 2015-ben érte el a csúcsát, ekkor havonta átlagosan 89 főt alkalmazott az önkormányzat – ez a létszám idén már 33 főre csökkent. Mindeközben párhuzamosan visszaesett az álláskeresők és a tartós álláskeresők száma is, ez pedig a helyi foglalkoztatáspolitika eredményeként könyvelhető el – fejtette ki a helyettes államtitkár. Réthy Pál elmondta továbbá: a település jelentős forrást használt fel jól a helyi foglalkoztatási feszültségek enyhítésére, 2011 és 2021 között ugyanis 823 millió forint érkezett Kazárra e célból.

Az, hogy Kazár ma egy rendezett, a hagyományokat őrző település, az elmúlt 30 év munkájának, a közösség összefogásának, illetve a mostani és az előző polgármesterek munkájának egyaránt köszönhető – fejtette ki beszédében Becsó Zsolt.

Az országgyűlési képviselő szerint kevés olyan település van a megyében, mely akkora figyelmet fordít a hagyományok ápolására, a múlt megőrzésére, mint Kazár. A település ráadásul a rendezvények terén is mintaértékűt alkotott, a Laska Fesztivál ugyanis megye, sőt országhatáron átnyúló hírnévre tett szert. Évről évre több ezer ember érkezett az eseményre, akik közül sokan később is visszatértek a megyébe – fogalmazott Becsó Zsolt.

A megye parlamenti képviselője szerint azokra az eredményekre is büszke lehet a község, melyet a turizmus fejlesztése kapcsán elért, a Laska Terasz létrehozása pedig egy újabb, hiánypótló beruházás volt. Becsó Zsolt hozzátette: a Modern Városok Programon belül elindult az úgynevezett „Enjoy” program tervezése. Ennek része lesz Kazár is, így a falu turisztikai szolgáltatásai a jövőben még egységesebbé és színesebbé válhatnak.

 

karancs-medves.info fotók: Ünnepélyes keretek között nyitották meg a Laska Teraszt Kazáron