Koszorúzással és sétával tiszteleg névadója előtt vasárnap a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház.

Mint az MTI beszámolójából is kiderül, a Zenthe Ferenc Emléknapot idén már 11. alkalommal rendezik meg a salgóbányai erdészház udvarán elhelyezett Zenthe Ferenc mellszobornál. Vasárnap délelőtt 10 órakor ünnepi köszöntőt mond Simon Lajos, a salgótarjáni teátrum igazgatója, az eseményen közreműködik Nagy Evelin versmondó, a Komédiák Színpad és Buzás Lilla népdalénekes, a Nógrád Táncegyüttes tagja. Az érdeklődőket 10:30-tól Zenthe-sétára várják Salgó vára körül.

Salgótarján önkormányzata 2006-ban emlékparkot alakított ki Salgóbányán, Zenthe Ferenc szülőhelyén, majd két évvel később szobrot is állított. Egy rajongó felajánlásának köszönhetően itt helyezték el gránitba öntött lábnyomát. A volt salgóbányai kaszinóban a felújítást követően Zenthe Ferenc tiszteletére emlékszobát rendeztek be.

Zenthe Ferenc 1920. április 24-én született Salgóbányán. Főszereplője volt az 1963-ban készült Tenkes kapitányának, de játszott többek között a Rózsa Sándor, a Tüskevár, a Princ, a katona, a Bors című sorozatokban, valamint ő volt Taki bácsi a Szomszédok című teleregényben. Zenthe Ferencet számos díjjal elismerték pályafutása alatt, többek között Jászai Mari-díjjal, érdemes és kiváló művész címmel, valamint Kossuth-díjjal is kitüntették. 2006. július 30-án hunyt el, sírja a Farkasréti temetőben található.

 

Kiemelt fotó: Zenthe Ferenc szobra a Salgóbányai Erdészháznál (karancs-medves.info fotó: Kéri István) | MTI nyomán