Somoskőújfalu 19. és 20. századi történelmét mutatja be a közelmúltban elkészült Hazatérés Háza, mely a tervek szerint már ősszel fogadhatja első látogatóit – mondta el Molnár Zoltán, a Somosi Környezetnevelési Központ vezetője.

A faluközpontban található látogatóközpont annak az „Életmód Tanösvénynek” a része, mely a település életét megváltoztató trianoni békeszerződés következményeit mutatja be. A Hazatérés Házában a trianoni események mellett a falu életében fontos Krepuska család történetét is megismerheti a közönség. A központban kialakítottak továbbá egy időszakos kiállításoknak is helyt adó közösségi teret, illetve szociális helyiségeket és egy vendégteret is létesítettek.

Molnár Zoltán ismertetése szerint jelenleg a kiállítások berendezése zajlik, a Hazatérés Háza pedig várhatóan már ősszel megnyitja kapuit. A látogatóközpont hétközben, előzetes bejelentkezés alapján iskolás és turistacsoportokat fogad majd, míg hétvégén a megadott nyitvatartással lesz látogatható a tervek szerint.

A Somosi Környezetnevelési Központ vezetője hozzátette: a Dobó István utcában egy interaktív gazdaudvart is létrehoztak, ahol a Krepuska családon keresztül a 19-20. századi, illetve a mai, háztáji gazdálkodás hasonlóságait és különbségeit mutatják be.

 

karancs-medves.info fotó: Somoskőújfalu interaktív makettje a faluközponti Hazatérés Házában