Északi tájakon címmel hirdetett természetismereti vetélkedőt felső tagozatos diákoknak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A nemzeti park honlapján megjelent felhívás szerint a verseny során kilenc Tájvédelmi Körzetüket ismerhetik meg a tanulók. Nógrád vármegyében három ilyen terület található: a Hollókői, a Karancs-Medves, illetve a Kelet-Cserháti Tájvédelmi körzet. A feladatsorok fordulónként három-három körzet kultúrtörténeti, földtörténeti, növénytani és állattani értékeit, valamint aktuális természetvédelmi kérdéseit ölelik fel.

A verseny három évközi fordulóból és egy májusi döntőből áll, melyre két korosztályban, 5-6. osztályos és 7-8. osztályos diákokból álló három fős csapatok jelentkezését várják.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Felsőtárkányi Bábakalács Természetiskolájában rendezett döntőbe a legtöbb pontot szerzett 5-5 csapat kerülhet be. A fináléban a terepi feladatok mellett a versenyzők által kiválasztott, a lakókörnyezethez vagy iskolához közeli védett terület részletes bemutatása lesz a feladat, kiselőadás formájában. Az első három helyezést elérő csapatok természetiskolai programot, valamint bemutatóhelyeinkre szóló díjmentes belépőket nyerhetnek.

A jelentkezéseket legkésőbb október 24-ig várják, ennek részleteiről a verseny felhívásában olvashatnak az érdeklődők.

 

Illusztráció: A Medves-fennsík (Fotó: Drexler Szilárd)