Jubileumhoz érkezett a Muzsikál az erdő, a programsorozatot ugyanis idén már huszadik alkalommal rendezik meg. A Muzsikál az erdő szellemiségéről, céljáról és az idei programokról Szabó Lajos erdőmérnök, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke, a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok programsorozat főszervezője beszélt portálunknak.

Szabó Lajos a kerek évforduló kapcsán kiemelte, úgy véli, húszéves fennállása alatt a rendezvény célja nem változott: a látogatókat szeretnék egy környezettudatos, fenntartható életvitel irányába elmozdítani, az erdő, a zene és a művészet erejével. Ezen alapgondolat köré épül az egész programsorozat, mely Nógrádból, az Észak-Mátra erdőségeiből indult el 2004-ben – magyarázta.

A főszervező szerint a rendezvénysorozat küldetése, üzenetei aktuálisabbak, mint valaha – ez egyrészt örömteli, ám más szempontból szomorú, hiszen az a globális-, fenntarthatósági- és klímaválság, melyről már húsz évvel ezelőtt is beszéltünk, csak fokozódott az elmúlt években. Mint fogalmazott, a ma élő emberekre olyan terheket ró ez a komplex válsághelyzet – napjainkban a gazdasági nehézségekkel és a háborúval kiegészülve –, melyet igen nehéz leküzdeni.

Ebben a helyzetben még nagyobb a jelentősége annak, hogy odafigyeljünk saját lelki és testi egyensúlyunk fenntartására, illetve egymásra, a közösségi élet megélésére, fenntartására – a Muzsikál az erdő mindkettőre ráirányítja a figyelmet – húzta alá Szabó Lajos. Mint mondta, aki ellátogat valamely rendezvényükre, igazi testi-lelki feltöltődésben részesülhet az erdő, a természeti környezet és a zenei, művészeti produkciók által, nem utolsó sorban pedig igazi közösségi élményt is tartogat az esemény.

Kilenc helyszínen muzsikál az erdő idén

A Muzsikál az erdővel idén is végig járják a Mátra erdőségeit, mind a kilenc helyszínen igazi Muzsikál az erdős programok várják, illetve várták az érdeklődőket. A résztvevők szakvezetéses sétákkal juthatnak el különleges erdei helyszínekre, ahol klasszikus- és népzenei koncerteket élvezhetnek, de lesznek kiállítások, számos gyerekprogram, helyi termékbemutató, valamint étel- és borkóstolás is a program része.

Az idei rendezvénysorozat múlt szombaton Gyöngyös – Sástón vette kezdetét, majd vasárnap Gyöngyöspatára, hétfőn a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyre, kedden Mátraalmásra, ma pedig Gyöngyössolymosra látogattak el. A Muzsikál az erdő holnap visszatér Nógrádba: Szurdokpüspökiben Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspökkel közösen vezeti Szabó Lajos azt az erdei sétát, mellyel a látogatók eljutnak az In Medias Brass rézfúvós quintett koncertjére. Később a pincesoron a Muzsla Néptáncegyüttes előadását láthatja a közönség, majd – a fesztivál történetében először – fellép Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák.

Pénteken Pásztó – Mátrakeresztesen többek között Bolba Éva és a JAZZterlánc, a Monarchia Szimfonikus Zenekar, illetve a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő, Kossuth-díjas Muzsikás Együttes is zenél majd. A Muzsikál az erdő szombaton Eresztvénybe érkezik, ahol az emblematikus nagy bükkfánál a Corpus Harsona Quartettet és Szokolay Dongó Balázst hallhatja a közönség, később, a Dornyay Turistaháznál pedig Petruska, a Vidróczki Néptáncegyüttes, végezetül pedig a Hot Jazz Band szórakoztatja a résztvevőket.

Július második szombatján érkezik Eresztvénybe a Muzsikál az erdő

Kézműves foglalkozások, geológiai túra, erdei élményséta és természetesen színvonalas koncertek is várják mindazokat, akik július 8-án, szombaton ellátogatnak a Muzsikál az Erdő eresztvényi eseményére.

A programsorozat zárórendezvényét vasárnap Tar – Fenyvespusztán tartják, ahol sok év után elhangzik majd a Muzsikál az erdő fanfár a három hegycsúcsról, de lesz egy különleges ősbemutató is: Ménesi Gergely karmester vezényletével a Zeneakadémia hallgatóinak kamarazenekara előadja a 20 éves Muzsikál az erdő zeneszerzői pályázatának nyertes művét. Később bemutatkozik a Tari Kontyvirág Néptáncegyüttes, majd Pál István Szalonna és bandája zenél, a napot – és az idei programsorozatot – pedig a Cimbaliband zárja.

Szabó Lajos hozzátette: mindemellett erdei sportesemények, séták, lovas- és kerékpártúrák is várják az érdeklődőket a Muzsikál az erdő helyszínein. A programokról további információ a Muzsikál az erdő közösségi oldalán érhető el.

Kiemelt fotó: Szabó Lajos erdőmérnök, a Muzsikál az erdő alapítvány elnöke erdei sétát vezet Salgótarján Eresztvény városrészének közelében, a 2019-es programsorozat alkalmával (Archív fotó: MTI/Komka Péter)