Bővített programkínálattal ünneplik az Európai Geoparkok Hetét május 18. és június 2. között a magyarországi UNESCO Globális Geoparkok, így a Novohrad-Nógrád Geopark is – olvasható a Geopark honlapján. Az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál több eseménnyel is készülnek, de lesznek programok Hollókőn és Szentkúton is.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál már pünkösdkor is várják az érdeklődőket, ekkor a gyermekes családokra gondolva a kincskeresés, arcfestés, kézműves foglalkozások és fafaragás mellett termelői kirakodó vásárt is tartanak. Május 25-én, szombaton a 11 óra 45 perckor, a fogadóépülettől induló Miocén Ősvilági tematikus túrán a résztvevők a Pannon-tó bükkábrányi fáitól, a vulkáni katasztrófán keresztül, az őstengeri cápákig búvárkodnak a múltban, átélve az éghajlatváltozások megpróbáltatásait is. A tematikus túrán előzetes regisztrációval lehet részt venni, ennek részleteiről az ősmaradványok.hu honlapon lehet tájékozódni.

Június 1-jén két kiemelt programot is tartanak a természetvédelmi területen. Ekkor rendezi meg a megyei gyermek-vadásznapot a VKE Diana Vadászhölgy Klub Nógrád vármegyei szervezete, ahol természetismerettel és vadászattal kapcsolatos előadások, ügyességi versenyek, kutyás bemutató, íjászat, ugrálóvár és kézműves foglalkozások is szórakoztatják majd a kicsiket. Július 1-jén tartják Európa-szerte a Vulkánnapot is, melynek tradíciója van az Ősmaradványoknál. Ezen a napon geológiai tanösvényi vezetett túrák és egy különleges tematikus szabadtéri program szorítkoznak a vulkanizmus részletezésére. 10 óra 45 perckor vulkántúra indul az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől, melyre szintén érdemes előre bejelentkezni.

A Geopark kiemelt spirituális partnerei közé tartozik a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely, ahol a sekélytengeri üledékekbe vájt remetelakások, különleges geológiai alakzatok és üde vizű források, a természeti értékeket felfűzőn ismertető tanösvény a ferences értékekkel összekapcsolódva különleges élményt adhat a kegyhely egyedülálló környezetének megismeréséhez. Ehhez a Digitális Vándor program is rendelkezésre áll, melyet érdemes letölteni az okostelefonokra.

Május 19-én és 20-án rendezik meg a Pünkösdölést és a Várjátékokat Hollókőn. Pünkösdvasárnap az ünnep hagyományait elevenítik fel az Ófaluban, míg hétfőn egészen a középkorig repülhetnek majd vissza a látogatók. A Várjátékokat háromnegyed 11-kor nyitja meg a Keleti Szél Zenekar és a Pavane Történelmi Táncegyüttes, ezt követően az alsó várudvarban lesz harci- és viseletbemutató, fél háromkor interaktív várostrom kezdődik, míg négytől batyus lakomát tartanak a hős várvédők. A nap folyamán a hollókői várban továbbá középkori meséket mondanak, korabeli ételeket készítenek, de lesz tánctanulás is. Mindemellett kézműves mesterek, középkori muzsika és számos érdekesség várja a látogatókat.

 

Kiemelt fotó: Látogatók az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)