A Bátonyterenyén, egészen pontosan a maconkai településrészen található Szent István király tiszteletére szentelt római katolikus templom értékes műemlék. Szinte eredeti formájában áll a kis falusi templom, ami a 13. században épült, román stílusban.

Többször leégett, de az újjáépítések során a lényeges építési jegyeket mindvégig megőrizte. Festményei és falképei 1280 táján, illetve a 14-15. század fordulójáról származnak. A középkori freskói a korabeli hitvilág Mária-kultuszát örökítik meg.

Régen kőből épített erődfal vette körül, amit az 1920-as években lebontottak. A megmaradt keresztboltozat a 15. században készült. Hajója a 18. században dongaboltozatot kapott, karzata 1811 után készült. A templom kisméretű, egyhajós, a levágott oromzat felett fatorony látható. Mai bejárata kőkerettel készült. A déli oldalon három, a szentély keleti falaiban egy román ablak látható.

Szentélyét kőbordás keresztboltozat fedi. A szentélyben, a diadalív pillérein és a hajófal egyes szakaszain 13-14. századi falképek láthatóak. Maconka Árpád-kori templomában Szent István király ujjcsont-ereklyéjét őrzik. Az ereklye érkezése óta annak tiszteletére minden évben megtartják a Maconkai Búcsút.

A templom szomszédságában – Dancsó János asztalosmester udvarán – az országban is egyedülálló, 15 méteres magasságú kettős keresztet ölel körül a 64 Vármegye Park. Az apostoli nagykereszt körül a 64 vármegyét jelképezve ugyanennyi palóc kopjafa áll. A kopjafák kemény, szikár, magyar tölgyből készültek, amire a megyék körvonala van fából kivágva és ráerősítve, emellett egy fém gravírozott tábla is felkerült rá, az örökbefogadó nevével.

A maconkai Szent István Emlékparkot a Nógrád Megye Önkormányzata által összefogott helyi értékek, a Nógrádikumok közé is beválogatták már.

 

Kiemelt fotó: A maconkai Szent István király-templom (karancs-medves.info fotó: Kéri István)