Idén negyedik alkalommal rendezik meg az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű országos programsorozatot, mely során augusztus 3. és 13. között csaknem 150 csillagászati program várja az érdeklődőket országszerte több mint 70 helyszínen – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.

Mint írták, az évek során már 11 naposra bővült kampány ideje alatt megfigyelhető lesz például a Szaturnusz gyűrűrendszere, a nyári égbolt nebulái és csillaghalmazai, a fogyó Hold mellett pedig kiválóak lesznek a körülmények arra, hogy “elcsípjük” a Perseidák meteorraj tagjait.

A Perseidák maximuma augusztus 12-re esik, amikor – ideális körülmények mellett – akár tucatnyi hullócsillagot is meg lehet majd figyelni az égbolton.

A programsorozathoz csatlakozott a salgótarjáni Gedőcz-tetőn lévő Uránia Észlelő és Bemutató Csillagvizsgáló is, ahol mától augusztus 13-áig minden derült estén, 20 óra után távcsöves bemutatóval, hullócsillag lessel és csillagászati előadásokkal várják az érdeklődőket, lehetőleg előzetes telefonos egyeztetés után – jelentkezni a délutáni óráktól, a 06 20 627 1014-es telefonszámon lehet.

Az Egy hét a csillagok alatt részeként – akárcsak tavaly – Nógrád vármegyében egy másik helyszínen is készülnek programokkal: Bánkon, a Tóparti sétánynál augusztus 6-án és 13-án, vasárnap este tart távcsöves bemutatót Dorogi László – ezekre az estékre még a közvilágítást is lekapcsolják, hogy minél teljesebb élményben lehessen része a látogatóknak.

Az eseményekről további információ az Egy hét a csillagok alatt honlapján és közösségi oldalán érhető el.

MTI nyomán | Kiemelt fotó: A Gedőcz-tetőn álló Uránia Észlelő és Bemutató Csillagvizsgáló (karancs-medves.info fotó: Komka Péter)