Június 15-től lehet nevezni a Karancs-Medves vidékét bejáró Bazalt teljesítménytúrákra, melyeket immár már nyolcadik alkalommal rendeznek meg augusztus 24-én.

Az eseményt szervező Tarjáni Szabadidősport Klub a már megszokott, 15, 25, 40, 60 és 100 kilométeres útvonalakon túl idén is készül újdonsággal.

Ezúttal meghirdettek egy 4 kilométer hosszúságú, úgynevezett Rókakereső távot is: a rövid útvonalat családoknak és kezdőknek ajánlják, akiket egyben játékra is invitálnak.

A résztvevőknek a kötetlen, szintidő nélküli túra során jól látható helyeken elhelyezett rókaképeket kell megkeresni, melyeken egy-egy betű található. Ezeket összerakva egy növény vagy állat nevét kapják meg, így a túra játékosan fejleszti a megfigyelőképességet és a természetismeretet – írták a szervezők, egyben kiemelték: ez a táv délelőtt 10 órakor indul, és szinte estig folyamatosan lehet majd rá nevezni a helyszínen. A 4 kilométeres túra útvonala a Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontjától indul, végigmegy a Várberek-patak völgyén, Salgó vára alatt, majd a Dornyay Turistaházhoz érkezik, onnan pedig vissza Eresztvénybe, a Madárpark érintésével.

A résztvevők két középkori várat, Közép-Európa legnagyobb bazaltfennsíkját, illetve megannyi más geológiai látványosságot is érintenek majd az augusztus 24-ére meghirdetett túrákon. Az előnevezés a 60 és 100 kilométeres távon kötelező, utóbbi idén is a Magyar Nemzeti Teljesítménytúra Bajnokság hivatalos futama lesz. Szintén ajánlott előnevezni a 40 és a 25 kilométeres távokra, a két legrövidebb, a 15 és a 4 kilométeres táv esetében azonban nincs szükség előzetes regisztrációra a szervezők tájékoztatása szerint.

Az eseményről és az egyes távokról további információ a Bazalt TT honlapján érhető el.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központ | Facebook)