A Mátra lábánál elterülő, a Zagyva völgyzárógátas felduzzasztásával kialakított Maconkai-víztározó és tórendszere az elmúlt 18 évben a természetközeli, családbarát horgászturizmus és a minőségi versenysport területén együttesen, lépésről-lépésre alapozta meg nemzetközi hírnevét. Köszönhetően mindezt csodálatos környezetének, változatos szolgáltatásainak, valamint kiemelten a bőséges, sokszínű, rekordfogásokban gazdag halállománynak.

A horgászati és turisztikai hasznosító, 30 éve működő Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület ténylegesen nonprofit alapon üzemel, így a bevételeit száz százalékban a napi fenntartásba, a folyamatos halasításba forgatja vissza. Maconka mára már Magyarország egyik legnépszerűbb horgászvize, továbbá számos kitüntető cím, elismerés, világ- és országos rekord, versenycsúcs birtokosa. A 81,8 hektáros teljes véd-, illetve maximum 58 hektáros vízterület az aktív egyéni és családi pihenés, a szórakozás, az élményszerzés és a versenyek színtere.

A Maconkai víztározó és tórendszere (karancs-medves.info fotó: Nógrádikumok)

A Maconkai víztározó és tórendszere (karancs-medves.info fotó: Nógrádikumok)

Az impozáns horgászterület a 2002-es területnövekedést jelentő bővítés, majd a 2011-ben befejezett komplex környezeti rehabilitáció és átalakítás után immár Nógrád megye legnagyobb felületű tórendszere. Kialakítása során a tározó szigetekkel és félszigetekkel tarkított, emelt szintű előtározóval, külön horgásztatható tórészletekkel, öblözetekkel és két (köztük egy 700 méteres nemzetközi) versenypályával is rendelkező természetközeli jellegű, optimalizált vizes élőhellyé alakult át, amely azonban kiválóan alkalmas horgászati és egyéb szabadidős célokra is. A csónakos lehetőség biztosítása mellett rendelkezésre álló közel 5 kilométeres partszakasz teljes egészében szabadon látogatható a napijegyeseknek, vendégeknek is.

Maconkán évente 16-20 nagyobb versenyre is sor kerül, köztük Európa Kupára, országos bajnokságokra és nemzetközi versenyekre is.

További információ a Maconkai-víztározót és tórendszerét üzemeltető egyesület honlapján érhető el.

 

Kiemelt fotó: A Maconkai víztározó és tórendszere (karancs-medves.info fotó: Kéri István)