Szeptember harmadik hétvégéjén tartják a Kulturális Örökség Napjait, a megemlékezéshez pedig az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület is csatlakozik – számolt be a Miocén Parkot fenntartó Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Mindazok, akik előre bejelentkeznek, szeptember 17-én, szombaton és szeptember 18-án, vasárnap ingyen tartózkodhatnak a területen, valamint térítésmentesen tekinthetik meg az Ősfenyő Belépő fogadóépület interaktív kiállításait, a Bükkábrányi fák védőépületét és a Miocén Erdő arborétumát is.

Emellett mindkét napon, 10 óra 40 perctől ingyenes tárlatvezetéseket is tartanak, melyek során a műhelytitkokat is megismerhetik a résztvevők.

Szeptember 17-én, szombaton a látogatóközpontból induló tárlatvezetés kitér az alsó miocén földtörténeti kor eseményeire utaló építészeti megoldások szimbolikájára és a fogadóépületi kiállítások, valamint a szlovák-magyar, palóc kötődésű Novohrad – Nógrád UNESCO Globális Geopark látogatóhelyeinek ismertetésére. Egyúttal kedvcsinálót ad az országhatáron átnyúló geopark kulturális örökségéhez tartozó hollókői Ófalu és Vár, a szentkúti kegyhely remetelakásai, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum, a salgótarjáni Földalatti Bányamúzeum és a füleki várhegy megtekintéséhez – fogalmaztak a kedvcsinálóban. Szeptember 18-án, vasárnap a bükkábrányi fák mellől indul tárlatvezetés, mely kitér a miocén ősvilág maradványaira és a hozzájuk fűződő mítoszokra, majd a miocén erdő arborétumában kalandozik.

Az érdeklődők az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címen, „KON regisztracio” tárgy megjelöléssel, név és mobil szám megadásával jelentkezhetnek be a tárlatvezetésekre, melyek maximális létszáma 30-30 fő.