Hivatalosan is sikerrel zárult az országhatárokat átölelő szlovák-magyar Novohrad-Nógrád Geopark esedékes újraértékelése, így a park további négy évig viselheti az UNESCO Globális Geopark címet – olvasható a Novohrad-Nógrád Geopark honlapján.

Mint felidézték, a transznacionális palóc geopark még 2010-ben érdemelte ki a Globális Geopark Hálózat tagságát, majd később elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet. A négyéves időtartamra megítélt rang megújítása csak részletes dokumentációk benyújtása, helyszíni ellenőrzés és szakértői vélemények alapos összevetése után lehetséges. Mint írták, sajnálatos módon több geoparknak sem sikerült megújítani a címet, a Novohrad-Nógrád Geopark azonban ezúttal is megfelelt a szigorú elvárásoknak.

Az UNESCO címbirtokos geoparkok négyévente esedékes felülvizsgálata három módon zárulhat. További négy évre szóló zöld kártyával; kisebb problémák esetén az ezek megoldására szolgáló kétéves időszakra, sárga kártyával; jelentős hiányosság esetében pedig piros kártyával, egyben a nemzetközi cím elvesztésével. A zöld kártya sem jelent teljes problémamentességet, elsősorban a helyszíni vizsgálatot végző szakemberek tapasztalataira alapozva, a következő négy évben teljesítendő ajánlásokat minden esetben társítanak hozzá.

Ahogy arról tavaly portálunk is beszámolt, a négyévenkénti újraértékelés esedékes helyszíni szemléjét 2022 nyarán tartották, ekkor egy szlovén és egy német szakember, Bojan Rezun és Andreas Schüller járta körbe és értékelte a geoparkot. Az UNESCO nem sokkal később, még szeptemberben adott hírt róla, hogy a Globális Geoparkok Tanácsa a cím meghosszabbítását javasolja a Végrehajtó Tanácsnak, mely később jóvá is hagyta a javaslatot.

A Novohrad-Nógrád Geoparkot kedden hivatalosan is értesítették, hogy zöld kártyát kapott, így újabb négy évig, vagyis 2026-ig viselheti az UNESCO Globális Geopark címet – olvasható a beszámolóban. A Novohrad-Nógrád Geopark korábban is szépen teljesített az értékeléseken: 2014-ben és 2018-ban ugyancsak a legjobbnak számító zöld kártyát kapták meg.

 

Kiemelt fotó: Somoskő vára (karancs-medves.info fotó: Drexler Szilárd)