Idén nyáron megújul és kibővül az ArtColony Cered alkotóbázisa – olvasható a művésztelep honlapján.

Mint a beszámolóban fogalmaztak, az 1996-ban alapított Ceredi Nemzetközi Kortárs Művésztelep a hazai és nemzetközi művészeti szcéna bevonásával működik. A szabad alkotás és asszociáció mellett a megújulás is mindig fontos volt számukra, nem csak egyéni, hanem társas szinten is. A közös alkotótevékenység idén nyáron új szintre lép: a Cered központjában található volt TSZ házat művészeti komplexummá alakítják át.

A beruházásra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kiírásán nyert el csaknem 125 millió forint támogatást a művésztelepet működtető Ars Longa Nonprofit Művészeti Egyesület. A projektleírás szerint a cél egy olyan kortárs épület létrehozása, amely ötvözi a palóc építészeti kultúra jegyeit és a modern építészeti megoldásokat, egyben figyelembe veszi a fenntarthatósági szempontokat is.

A közel 400 négyzetméteres ArtComplex-ben helyet kapnak a nemzetközi kortárs művészek által jegyzett kiállítások, művészeti előadások és workshopok, míg a multifunkciós, fedett rendezvénytér helyet tud biztosítani az alkotók műhelymunkáihoz is. A tervek szerint a létesítményt hivatalosan az idei ArtPikniken, augusztus 12-én adják át.

 

Kiemelt fotó: A Cered központjában található volt TSZ házat művészeti komplexummá alakítja át az Ars Longa Nonprofit Művészeti Egyesület (Fotó: ArtColony Cered)