A meleg és csapadékos idő jóvoltából Nógrád vármegye, így a Karancs-Medves erdeiben is egyre több gomba nő, így sokan indulnak gombagyűjtő kirándulásra, mely kapcsán fontos tudnivalókra hívta fel a figyelmet az Ipoly Erdő Zrt.

Mint írták, a gombamérgezés veszélyétől tartva sokan elzárkóznak a gombafogyasztástól, az erdőgazdaság szerint azonban bizonyos szabályokat betartva könnyen elkerülhető a baj. Elsőként kiemelték: a legfontosabb, hogy minden gombagyűjtő ismerje a gyilkos galócát, mely súlyos, gyakran halálos kimenetelű mérgezésekhez is vezet. Fontos továbbá, hogy soha ne fogadjunk el olyan „szakértőtől” tanácsot, aki csak az ehető gombákat ismeri, de a velük összetéveszthető, mérgező fajokat nem.

Hangsúlyozták: a biztos gombaismeret csak tanfolyamokon sajátítható el, ahol tapasztalt szakemberek előadásain és gombagyűjtő túráin lehet megtanulni a leggyakrabban előforduló ehető és mérgező fajokat. Az Ipoly Erdő Zrt. azt javasolja, hogy az összegyűjtött gombát minden esetben nézessük meg hivatalos gombaszakellenőrrel, akiket Nógrád vármegye számos pontján el lehet érni, így például a salgótarjáni piacon, Bátonyterenyén, Mátranovákon, Pásztón, de Nagyorosziban és Legénden is.

A gombaszakértők elérhetőségei megtalálhatóak a Fortissima Fungus honlap térképes keresőjében.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Forrás: Pixabay)