A Petőfi 200 emlékév kapcsán idén is megrendezik a Salgó és Somoskő vára körül kanyargó Petőfi Sándor emlékutat.

Az érdeklődőket vasárnap reggel várják a somoskői Petőfi kunyhónál, illetve a Balassi pihenőnél, ahol a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai adnak műsort, valamint néhány autentikus nóta is elhangzik majd a költő korából. Az emlékút kilenc órakor indul, az első megálló Eresztvény lesz, itt a Salgótarjáni TKM Egyesület Kamarakórusa és a Karancsaljai Rozmaring Dalkör közös műsorát láthatják a túrázók, Tóth Csaba karnagy vezetésével.

A kirándulók ezután a Salgó Hotelhez érkezve elhelyezik az emlékezés virágait a Petőfi domborműnél, majd a Dornyay Turistaház érintésével a salgói várat veszik célba, ahol megkoszorúzzák a Petőfi emléktábla alatti kopjafát. A következő megálló a salgóbányai parkoló lesz, ahol a Salgó Vár Egyesület forró teával és ennivalóval várja a megérkező csoportot. A hosszabb pihenő után a Medves Hotel felé indulnak a résztvevők, majd a Medves-fennsíkon át visszaérkeznek Somoskőre, a tervek szerint 14 és 15 óra között.

A szervezők ismertették: a túra teljes hossza 14 kilométer, azonban igény szerint rövidebb útvonalon is teljesíthető az emlékút. A túrázóktól azt kérték, a környezetvédelem jegyében egészítsék ki felszerelésüket szemetes zacskóval és saját bögrével, részvételüket pedig jelezzék az esemény közösségi oldalán.

A Petőfi Sándor emlékutat a Novohrad-Nógrád Geopark, a Salgó Vár Egyesület, a Polgári Salgótarjánért Alapítvány, a Medves Egyesület, a Somoskői Civilek és Turcsány László salgótarjáni önkormányzati képviselő támogatásával szervezik.

 

Kiemelt fotó: A somoskői vár tövénél található Petőfi kunyhó a költő látogatásának állít emléket (karancs-medves.info fotó: Kéri István)