23 éve készíti ruháit és szolgál Szűz Máriának a nemzeti kegyhely kegyszobrának öltöztetője, Varga Ottóné Magdolna. A csodatételeiről híres szobor a közelmúltban megkapta 25. ruháját is – közölte a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely sajtófőnöke.

Kerekes-Dancsok Regina ismertetése szerint egy hónapig tart, amíg a nagy gondosságot, precizitást igénylő kézimunka elkészül. Ilyenkor Varga Ottóné Magdolna napi 8-10 órában a Szűzanya, valamint a kezében lévő kis Jézus különleges, a liturgia színének megfelelő öltözetét készíti. A legutóbbi, 25. ruha a nagyböjthöz kapcsolódóan lila színt kapott, most pedig a karácsonyi ünnepnek megfelelően fehér, díszes ruhába öltöztetik Máriát.

„A ruhaváltások alkalmával a férjemmel kocsiba ülünk és Ipolytarnócról, 50 kilométerről Szentkútra utazunk. Ez egy egynapos munka. A kegyszobrot kivesszük a helyéről. A karja levehető, így tudjuk ráadni az új ruháját, amelyek egy része szekrényben, a másik része pedig a kegyhely fogadóépületének kiállítótermében található” – mesélte a 67 éves varrónő, aki nemcsak a ruhákat, hanem a bazilika terítőit is elkészíti ezekre az alkalmakra, így az egész templomot díszbe öltözteti.

Legközelebb Ferenc pápa tiszteletére tervez új ruhát varrni Magdolna, aki bízik benne, a nemzeti kegyhelyre is ellátogat a Szentatya.

 

Kiemelt fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely