Egyre népszerűbbek az Ipolytarnóci Ősmaradványok területén tartott tematikus túrák – számolt be a természetvédelmi területet kezelő Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Mint írták, a Miocén Parkban indított speciális terepbejárások programcsomagját már év elején meghirdették, a túrák iránt pedig sok látogató érdeklődik. A változatos túrakínálat az év minden hónapjára ajánl egy-egy különleges kalandtúrát a Miocén Ősvilágba, esetenként a határokat is feszegetve.

A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujaként emlegetett Ősmaradványoknál már emléktúrákat is szerveztek a térség földtani értékeinek kutatóihoz kapcsolódva, de érintették a bükkábrányi fákat is. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ismertetése szerint a legutóbbi kalandtúrán 47 fő vett részt, az ország minden szegletéből érkezve.

A tematikus túrák sora ősszel is folytatódik, többek között a szeptemberi Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódva, valamint október elején, a földtani sokszínűség világnapja alkalmából is szerveznek majd vezetett túrákat. A beszámolóban kiemelték: a területet a turisztikai főszezonon kívül is érdemes felkeresni, mivel hétvégi programokkal télen is várja majd az érdeklődőket az Ősvilági Pompeji Miocén Parkja.

 

Kiemelt fotó: Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpontjának bejárata (karancs-medves.info fotó: Kéri István)